De här högstadietejejerna protesterade mot idrottens kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för barnidrott fick tre högstadietjejer att sätta ner foten. De skrev en insändare till lokaltidningen.

Det ställs allt mer krav på idrottsföräldrar både i tid och pengar. Det är något som flera hört av sig till SVT Sport om under arbetet med #föräldrahets. Nina Hassanpour, Ellen Nerin och Tilda Velander valde att ta saken i sina egna händer.

– Vi skrev den här insändaren för att det är folk som inte har råd med att idrotta som också vill få bra kondition och träna. Man skaffar ju också nya vänner genom sport, säger Ellen Nerin.

Föräldrahets

Hon går i sexan på en skola i Västerås och tränar dans på fritiden. Förra våren skrev hon en insändare till västeråstidningen VLT tillsammans med tre klasskamrater.

– Vi skrev den för att det är många som pratar om det och tycker samma sak som vi, säger Nina Hassanpour.

Nina Hassanpour, Ellen Nerin och Tilda Velander läser insändaren de skrev i VLT. Foto: SVT

Den senaste kartläggningen av barnidrottens kostnader gjordes av Riksidrottsförbundet 2009. Då var totalkostnaden för de dyraste idrotterna, ishockey och ridsport, över 10 000 per år. Den billigaste idrotten, gymnastik, kostade 2 360 kronor per år, beräknat på medianvärdet. Det var en ökning jämfört med när en likadan undersökning gjordes 2003.

–Jag tycker att i alla fall några sporter kan vara billigare. Då kanske man kan välja någon som är lite billigare, även om det inte är den man absolut vill göra, så har man något, säger Tilda Velander.

Nina Hassanpour berättar att hon gärna hade tränat mer ridsport om det hade varit billigare.

– Nu rider jag två gånger i veckan så det är ändå ganska bra. Men det är roligt om man kan göra det flera gånger, eftersom man tycker om den sporten man går i, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet