Casall och RGB tog hem Global Champions Tour, en av de mest åtråvärda titlarna. Foto: Bildbyrån

RGB: ”Jag skulle väldigt gärna vilja vinna”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har Rolf-Göran Bengtsson och 17-åriga Casall Ask chans att säkra en av karriärens största framgångar, totalsegern i prestigefyllda Global Champions Tour. ”Jag ligger före med fem poäng just nu och jag skulle väldigt gärna vilja vinna det där en gång”, säger Rolf-Göran Bengtsson till SVT Sport.

Det svenska stjärnekipgaet toppar totalen inför lördagens final i Doha men bara fem poäng bakom Bengtsson jagar tvåfaldiga totalsegraren Edwina Tops-Alexander från Australien. Bengtsson har varit tvåa i GCT två gånger, 2012 och 2014, förra året slutade han trea. Nu hoppas 54-åringen att få kliva överst på pallen på lördag och därmed bli första svenska ryttare att vinna Global Champions Tour-titeln.

– Jag har varit så nära många gånger egentligen nu. Samma poäng hade vi två gånger och så blev det avgjort på vem som hade flest vinster och då drog jag nitlott båda gångerna. Men jag hoppas att vi ska kunna klara det denna gången, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Tops-Alexander kan bli historisk

Edwina Tops-Alexander har vunnit totalsegern i GCT två gånger, en seger på lördag skulle göra henne historisk som första ryttare att ta hem titeln tre gånger.

– Fem poäng låter inte mycket men det är faktiskt en hel del. Det är inte lätt för mig, jag måste vara på pallen och sen beror det på vad han (Rolf-Göran) gör, men jag kommer verkligen göra mitt bästa, säger Edwina Tops-Alexander till SVT Sport.

Miljoner på spel

Under finalen i Doha står stora prispengar på spel. I den avgörande Grand-Prix klassen ligger segerchecken på 450.000 euro men totalt sett, bonusar inkluderat för de 18 främst rankade i slutställningen, så gör ryttarna upp om en prissumma på cirka 14,3 miljoner kronor.

Vann uppvärmningen

Rolf-Göran Bengtsson värmde upp inför lördagens hoppning genom att vinna dagens lagtävling Global Champions League i Doha tillsammans med belgaren Nicola Philippaerts. Vinsten innebär att laget hamnar på en sjätteplats i totalen.

– En skön avslutning på den här säsongen. Vi kom inte riktigt in i det från början, vi hade lite för dåliga resultat och kom inte in i andra rundan men andra hälften av serien var vi bättre med. Att få lov avsluta med vinst idag känns såklart jätteskönt. Båda hästarna hoppade jättefint så vi är mer än nöjda, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Se ett längre reportage med Bengtsson och Alexander i spelaren ovan och hör om deras tankar inför finalen i Doha på lördag.

Resultat och startlistor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer