Foto: Bildbyrån

Ridsporten: ”Måste inse att det är skillnad på sport och sport”

Publicerad

I dag riktade Svenska friidrottsförbundet kritik mot Riksidrottsförbundet (RF) för att inte ”föra talan för hela idrotten” i samtalen med Folkhälsomyndigheten.
Inom ridsporten finns samma åsikt.
– RF måste ta sitt förnuft till fånga, och inse att det är skillnad på sport och sport, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona till Dagens Nyheter.

Frågan om när fotbollen kan starta igen har varit ett hett diskussionsämne senaste veckorna. Riksidrottsförbundet (RF), Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll har haft möten med Folkhälsomyndigheten för att få veta om, och när, säsongen kan börja.

Men det finns en irritation hos andra idrottsförbund. Friidrottsförbundet skrev i dag ett öppet brev till RF.

– Det är viktigt att vi känner att RF tar hela idrottens ansvar. Vi har inget emot att fotbollen har varit aktiva och går lite före. Deras engagemang har vi inget emot att ta ryggen på. Men det är viktigt att RF tydliggör gentemot oss andra idrotter, att även vi är med i resonemanget ordentligt, säger generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

”Inse att det är skillnad på sport och sport”

Nu pyr samma känsla hos hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– För varje dag som går växer frustrationen. Riksidrottsförbundet måste ta sitt förnuft till fånga, och inse att det är skillnad på sport och sport. De kan inte dra alla över en kam, säger han till Dagens Nyheter.

Ankarcrona menar att ridsporten, precis som exempelvis golf, orientering och tennis inte är en kontaktsport. Och att de tävlingar som ridsporten vill dra igång inte kommer att dra några stora publikmassor.

Han pekar också på att ridsporten, precis som fotbollen, tagit fram förslag på hur tävlingarna kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi går på knäna och vår näring blöder, men inget händer.

RF:s ordförande Björn Eriksson säger till TT att alla jobbar ”som bävrar” för att hitta lösningar, och försäkrar att RF jobbar för alla idrotter:

– För mig är det helt övergripande att idrotten håller ihop. Det här är ett problem som rör oss alla, säger han.

Golfförbundet förstår RF

Dagens Nyheter har även pratat med Svenska golfförbundet om situationen. Generalsekreteraren Gunnar Håkansson menar att det vore rimligt om man fick starta sin verksamhet men har samtidigt förståelse för RF:s agerande.

– Vi tycker att det varit en bra ordning och att RF företrätt all idrott. Det blir nog en omöjlighet om alla idrotter ska springa till myndigheter hela tiden. Det blir inte bra, säger han till tidningen.

ARKIV: Björn Eriksson om idrottens krisstöd: ”En fråga om överlevnad” (18 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson: ”En fråga om överlevnad” Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer