Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryttaren fick hatiska meddelanden efter hästens död

Uppdaterad
Publicerad
Anna Freskgårds häst Box Qutie dog efter VM i Tryon i somras. Efter hästens bortgång fick Freskgård motta flera hatiska meddelanden.
– De sa att jag var en fruktansvärd människa, att jag hade haft ihjäl min häst, att jag inte förtjänade att leva och liknande saker, säger Freskgård till DN.

I landningen efter det sista hindret under fälttävlans terrängritt i VM i Tryon snubblade Anna Freskgårds häst Box Qutie. Något som kanske inte såg så farligt ut, men fyra dagar senare var hästen död.

Box Qutie hade fått en senskada efter landningen och komplikationer i form av blodproppar tvingade veterinärerna att avliva hästen.

– Trots att några av världens bästa veterinärer fanns på plats hade ingen stött på det här tidigare. Det visar hur ovanligt det här är bland fälttävlanshästar. De enda fall som de kände till sedan tidigare var på några galopphästar, säger Freskgård till DN.

Anna Freskgård på Box Qutie under terrängritten under VM i Tryon. Foto: Bildbyrån

Hatiska kommentarer

Efter Box Quties död fick Freskgård mycket kärlek och stöd men också flera hatiska meddelanden.

– De sa att jag var en fruktansvärd människa, att jag hade haft ihjäl min häst, att jag inte förtjänade att leva och liknande saker, säger Freskgård.

Många av de som hörde av sig var människor som tycker att ridsport är att utnyttja hästar.

– För mig är det omöjligt att förstå att bara för att du är någon form av offentlig person ger det andra människor rätt att säga vad som helst. Titta bara hur folk beter sig på sociala medier, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer