Storleende Kittel blev sexa i dressyrfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Kittel och hästen Delaunay stod för en fin insats och slutade sexa i dressyrfinalen. I slutet av det fria programmet log den erfarna ryttaren stort medan publiken i Scandinavium klappade takten.

– Det är fantastiskt att få standing ovation det värmer mitt ryttarhjärta, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Till tonerna av ett rockmedley inledde Patrik Kittel och hans Delaunay fria programmet med favoritövningarna passage och piaff.

– Fina övergångar och fin aktivitet i piaffen. Det ser väldigt stadig och lätt ut, berömmer SVT:s kommentator Annamaria Fredholm.

Ekipaget fortsatte att leverera på hög nivå och mot slutet av programmet log ryttaren stort mot publiken i Göteborg som klappade takten.

– Han galopperade fint men blev lite ostadig i formen, men det är det enda jag har att anmärka på, säger SVT:s expertkommentator Gunilla Byström.

Och även domarna var imponerade: 82.464 procent blev resultatet, en prestation som länge placerade Patrik Kittel längst upp i resultatlistan.

– Det är ett bra resultat. Kanske inte en riktig topp-placering, men han gjorde en jättefin runda och höll sig lugn. Det är ett väldigt tryck därute, säger Patrik Kittel till SVT Sport efteråt.

Mot slutet av tävlingen kom de bästa ryttarna. Vinnarkandidaten Laura Graves gjorde ingen besviken. Tillsammans med hästen Verdades tog amerikanskan över ledningen med 87.179 procent.

Till slut fanns bara en utmanare kvar: dressyrernas gigant tyska Isabell Werth, världsmästaren som också vunnit världscupen de två senaste åren. Och trots två missar mitt i programmet, så gick favoriten med hästen Weihegold upp i ledning med 88.871 procent.

Ett resultat som håll sig tävlingen ut och trippeln – tre världscupvinster på tre år – var ett faktum för suveräna Isabell Werth.

Totalt var det tio ryttare över 80 procent. Sveriges andra tävlande, erfarna Tinne Vilhelmson Silfvén med hästen Don Auriello var en av dem. Duon stod för en fin prestation och slutade på nia med 80.718 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.