Ludwig Svennerstål imponerade i helgen. Foto: Bildbyrån

Svennerstål visade OS-klass och besegrade världsettan

Publicerad

Med en felfri hoppning säkrade Ludwig Svennerstål och King Bob i dag segern i polska Strzegom före världsettan Michael Jung från Tyskland. ”Det känns helt fantastiskt”, säger Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

Svennerstål och King Bob var sist ut i hoppningen eftersom ekipaget var i ledning efter gårdagens felfria terräng. Världsettan Michael Jung startade näst sist och satte med en fin felfri runda press på Svennerstål som därmed var tvungen att vara felfri för att vinna.

– Det kändes bra. Hästen hade värmt upp bra och när han kom in hoppade han fantastiskt, det var bara att njuta. Han är lite het men samtidigt väldigt försiktig och han göra allt för mig. Det är en underbar känsla, berättar en lycklig Svennerstål för SVT Sport.

King Bob såg stundtals lite het ut men Ludwig lyckades samla honom, satte nollan och säkrade segern. Det var karriärnes först vinst tillsammans med just 17-åriga valacken King Bob som Svennerstål ridit sedan 2010.

– Jag är helt tagen efter allt den här hästen har gjort för mig den här helgen, personbästa i dressyr, felfri terräng och hoppning.  Det är alltid speciellt att vinna, det är ju liksom det som räknas, så det känns väldigt kul när allt går rätt, berättar Svennerstål.

På plats i Polen är förbundskapten Staffan Lidbeck som hyllar Svennerståls insats i den trestjärniga klassen.

– Det här är riktigt kul, sättet Ludwig gör det på och att vinna trots pressen från världsettan och regerande olympiske mästaren Michael Jung är fantastiskt. Enormt bra gjort, säger förbundskapten Staffan Lidbeck till SVT Sport.

Stärkt OS-hopp

Förbundskapten Lidbeck berättar också att han tycker att Ludwig Svennerstål verkligen utvecklats och tagit steg framåt med sin ridning.

– Ludwig har verkligen utvecklats och jobbat på detaljer och den här helgen gör han det otroligt bra med båda sina hästar, imponerande! Han har hittat en fin rytm i sin ridning och visat prov på starka nerver, säger Lidbeck till SVT Sport.

OS-laget i fälttävlan har ännu inte tagits ut men förbundskapten Lidbeck medger för SVT Sport att Svennerstål i dagsläget är en av de fyra ryttarna han ser till Rio. SOK har det slutgiltiga beslutet kring laget som kommer att presenteras i Falsterbo den 9 Juli.

– Det Ludwig har gjort den här helgen resultatmässigt är det ingen annan svensk fälttävlansryttare som gjort den här säsongen. Så även om laget inte är uttaget ännu, så ska det såklart väldigt mycket till för att han inte ska rida i Rio, säger Lidbeck.

Svenenrstål själv säger också att dagens seger innebär mycket för hans fortsatta träning mot Rio.

– Att ha det här i ryggen inför fortsatta satningen mot OS känns fantastiskt, hästarna är i god form och jag är oslagbar just nu, säger Ludwig Svennerstål med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer