Genrebild Foto: Bildbyrån

Svensk mästerskapsryttare dömd till fängelse: ”Ångrar mig djupt”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk mästerskapsryttare har dömts till en månads fängelse för grov rattonykterhet.
Hen lägger nu tävlandet på is, men kommer att överklaga domen.
– Jag ångrar mig djupt, säger idrottaren.

Det var i vintras som ryttaren, som tävlar på elitnivå men inte var med i EM i somras, åkte fast i ett test som visade en alkoholhalt på 1,58 promille.

Hen åtalades för grovt rattfylleri och har nu dömts till en månads fängelse. En dom som kommer att överklagas, berättar ryttaren för SVT Sport.

– Vi är så klart lite besvikna och kommer att överklaga domen.

Varför?

– Så som juristen rent tekniskt ser på det är det på den övre delen av straffskalan i förhållande till vad som har hänt, och man tar inte hänsyn till de förmildrande omständigheterna som finns. Men grejen är vad grejen är, och det är så klart en tragedi och fruktansvärt hemskt.

Stoppad av vakt

Den tidigare mästerskapsryttaren berättar att hen varit med familjen och ätit middag.

– Sen skulle jag parkera om bilen, och det som händer är att jag under alkoholpåverkan backar bilen fem meter. En vakt stoppar mig och ringer polisen.

Hur ser du på det som du gjorde?

– Jag ångrar det så klart i dag. Det är länge sen nu. Men det är fruktansvärt och får ganska långtgående konsekvenser i den sportsatsning som jag gör, i mitt arbete och för familjen.

Uppehåll i tävlandet

SVT Sport har varit i kontrakt med ridsportförbundet, vars pressansvarige meddelar att ryttaren inte kommer att tas ut i landslaget under tiden som straffet avtjänas. Därefter kommer en diskussion att tas.

Och ryttaren berättar själv att det inte kommer bli något tävlande alls den närmaste tiden.

– Just nu så lägger vi nog träningen och verksamheten hemma, och tävlandet läggs på is fram tills vi vet vad som händer med domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer