Steve Guerdat och Bianca. Foto: TT

Svenska topphästen död: ”Mitt hjärta är krossat”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenskfödda stoet Bianca, som tävlades av världsstjärnan Steve Guerdat är borta.

Det 15-åriga stoet drabbades av en hjärntumör, skriver schweizaren på sin hemsida.

Steve Guerdat, som i nuläget är rankad tvåa i världen, och svenskfödda Bianca har setts på de stora arenorna under många år. Ekipaget vann CSIO i La Baule 2019, var trea i VM i Tryon och vinnare i Windsor 2018, och har gjort dubbla felfria rundor i ett antal Nations Cup-hoppningar.

Nu har stoet fått somna in, det efter att ha drabbats av en hjärntumör.

”Min kära Bianca, min drottning, du försvann alldeles för tidigt och mitt hjärta är krossat idag. Du har gett oss så mycket lycka de senaste åren och detta ögonblick är fruktansvärt. Fruktansvärt eftersom jag önskar att jag kunnat erbjuda dig så mycket mer. Fruktansvärt eftersom du kommer att lämna ett stort tomrum.

Mitt hjärta känns ihåligt ikväll för jag saknar dig redan. Idag försökte jag kämpa för dig och denna Nations Cup-seger är tillägnad dig. Jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att rida på en häst på din nivå och jag är så stolt över dig. Vila i frid.”, skriver Guerdat på sin hemsida.

Guerdat red under fredagen sin andra svenskfödda häst, Maddox, till seger med laget i Nations Cup i La Baule.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.