Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige säkrade OS-plats i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska laget slutade sexa vid VM i Pratoni utanför Rom. Det gör att man säkrade en OS-plats till Paris 2024.

– Det är jätteskönt och det betyder att vi kan planera två år framåt och det är stort, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff.

Jubelropen ekade runt det svenska laget. Bergendorff hade varit nervös hela morgonen innan bitarna föll på plats i det sommarfagra landskapet.

– Det känns ofattbart. Efter att ha åkt lite hit och dit i listan ser det ut som vi landat det faktiskt, säger SVT Sports expert Lars Christensson.

I det svenska laget har Frida Andersen (på Box Leo), Aminda Ingulfson (Joystick), Malin Josefsson (Golden Midnight) och Sofia Sjöborg (Bryjamolga) ingått. Niklas Lindbäck (Focus Filiocus) tävlade bara individuellt.

”Gud vad skönt”

– Gud vad skönt, känns fantastiskt. Pressen var lite jobbig. Det var skönt ändå att jag hade lite grand till godo eftersom jag inte hade någon bra känsla alls på framhoppningen men bara jag kom in på banan kände jag att det kommer att gå, säger Andersen.

För Malin Josefsson var det blandade känslor.

– Han (Golden Midnight) hoppade fantastiskt och kändes jättefin och gjorde allt enligt plan. Det sista hindret visste jag faktiskt inte att jag rev, tyckte att han kom ganska bra in där. Det är nog hans första nedslag i år så det är ganska bittert att få två på samma tävling. Han gör en supertävling men får inte till resultaten, säger Josefsson.

Laget har klättrat och efter dressyren var man på 13:e plats och nia efter terrängritten som föregick dagens avslutande hoppning.

Svenskarna har inget med medaljstriden individuellt att göra.

Brittiskan Yasmin Ingham vann VM-guld, karriärens första mästerskaps medalj för VM-debutanten. 25-åringen skrev också historia som första individuella startande ryttare att säkra ett VM-guld. Tidigare har guldmedaljören alltid ingått i ett av lagen i nationstävlingen.

Tyskland vann lagguldet före USA och Nya Zeeland.

Sedan tidigare har Sveriges hopplandslag och dressyrlag säkrat OS-deltagande.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.