Svenskt EM-brons i fälttävlan – och säkrad OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Sverige avancerade och säkrade ett EM-brons i fälttävlan i tyska Luhmülen i dag. Efter två nollor av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål säkrades både medalj och en OS-plats till Tokyo.

– Suveränt, otroligt skönt, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff i SVT:s sändning.

Efter stark ritt från främst Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, som båda två red felfritt, stod det klart att det blev brons för Sverige i EM i fälttävlan.

Tyskland tog guldet framför Storbritannien.

Förutom Philippa Magnusson och Ebba Adnervik, som båda red individuellt, hade Sverige fyra ryttare att ställa upp med i söndagens avgörande banhoppning.

Niklas Lindbäck var först ut och på sin Focus Filiocis hade han ett nedslag. Även Malin Josefsson hade därefter ett nedslag med Golden Midnight, innan det var dags för Louise Romeike.

Med Waikiki svarade hon för den första svenska felfria rundan för dagen.

– Det där var precis vad vi behövde, säger SVT Sports expert Lars Christensson.

Svennerstål säkrade OS-platsen

Sist ut av svenskarna var Ludwig Svennerstål, felfri i gårdagens terrängritt. Och på sin El Kazir stod han för sin andra raka nolla och satte Sverige i ett bra läge. 105,1 blev därmed Sveriges totala straff och trots att 13 ryttare återstod var den svenska OS-platsen till Tokyo nästa år redan säkrad.

– Det är otroligt viktigt. Det är så klart en fantastisk möjlighet att vara med på ett OS och delta, men det är också så betydelsefullt för sporten. Det är bara fantastisk bra, säger expert Christensson.

”Det är ju fantastiskt”

När Louise Romeike pratade med SVT Sport visste hon inte om att OS-platsen var klar.

– Är den säkrad? Oj! Ja, det var ju huvudmålet. Det är ju fantastiskt. Vilken helg. Jätte, jättekul!

Svennerstål var lika lycklig över biljetten till Tokyo.

– Hästen var jättebra, han kändes verkligen super. Hästarna kommer ut som nya hästar idag, tack vare alla människor runt omkring som hjälper till. Det känns super att vi nu är klara för OS, nu ska vi bara förbättra oss ett par snäpp så att vi kan vara med och fajtas om medaljerna på OS, säger han till SVT Sport.

Men det skulle bli ännu bättre. När Frankrikes Thibaut Vallette rev innebar det att Frankrike tappade bronsplatsen, som istället blev Sveriges. Frankrike hade bara tre ryttare, och kunde därmed inte räkna bort någon ryttares resultat. Något som fällde avgörandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.