Efter jättedramatik och diskning – Sverige tar brons

Publicerad

Allt hängde på Patrik Kittel när Sverige gick för brons i EM i dressyr. Då levererade han ett nytt personbästa med Well Done de la Roche – men Edward Gal som sista ryttare puttade ner Sverige. Sedan kom vändningen – Storbritanniens Charlotte Dujardin diskas och bronset går till Sverige.

Tyskland kopplade tidigt greppet om guldet och släppte det aldrig. Dressyrens drottning Isabell Werth på Bella Rose säkrade guldet när hon avslutade för Tyskland med en ritt på 85,652 procent.

I stället kom allt att handla om Storbritannien, på silverplats inför sista ryttaren, Sverige på bronsplats och Danmark och Nederländerna som jagade tätt efter.

Efter att Sveriges andraryttare Juliette Ramel haft några missar och landat på 76,196 procent låg pressen på Patrik Kittel.

– Det är inget jag brukar missa, så det är lite surt. Travslutorna räknas två gånger och de var inte så bra, och bytena i varje räknas också två gånger så det drar ner mycket, säger Juliette Ramel till SVT Sport.

– Jag hoppas verkligen Patrik slår till nu, men det kan han absolut göra, säger hon.

Kittel levererade

Cathrine Dufour öppnade starkt och var uppe över 80 procent. Men några misstag i slutet av programmet sänkte procenten till 77,143 och det gjorde trycket på Patrik Kittel i alla fall något mindre. 

Kittel var tvungen att rida ihop minst 76,88 procent för att säkra bronset och förbundskaptenen Bo Jenå konstaterade att Kittel var tvungen att rida på personbästa. Och just det gjorde han – nytt personligt rekord i Grand prix för ekipaget.

– Nu är det nervöst. Det är bland det bästa hon har gjort. Jag är jättetacksam, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Charlotte Dujardin såg till att England tog hand om silvret efter att ha ridit ihop 81,91 procent, och det blev därefter spänning till allra sista ryttare. Edward Gal kunde med en ritt på över 78,452 procent ta bronset från Sverige. Och det blev tight, men Gal levererade även han ett nytt personbästa och procenten slutade på 78,758 procent.

Alla fyra svenska lagryttare är vidare till Grand Prix Special som rids på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer