Evelina Tovek var en av tre fyrafelare. Foto: Bildbyrån

Sverige trea i Nations cup-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Bommarna trillade för de svenska ryttarna och den där efterlängtade nollan uteblev i Nations Cup-finalen i Barcelona. Men till slut stod Sverige ändå som trea på prispallen.

Sverige har vunnit två nations cup-omgångar, i Falsterbo och i Hickstead, i år och åkte till finalen i Barcelona med tre fjärdedelar av sommarens EM-lag.

Men precis som på EM ramlade några bommar för mycket. Henrik von Eckermann och Mary Lou inledde på fyra fel, Fredrik Jönsson och Cold Play fick med sig fyra bommar och sexton fel.

Evelina Tovek på Delila de la Pomme räknades bort i fredagens första lagrunda efter 17 fel. Nu var ekipaget så nära att sätta den där nollan som Sverige så desperat behövde, men en bom föll i slutet av banan.

– Det är jättekul, även om jag är lite besviken över att inte kunna leverera nollan, det var så nära. Hon kändes bra, jag hade lite bättre rytm än första dagen. Det var en ganska svår bana, säger Evelina Tovek till SVT Sport.

”Alla är tävlingsmänniskor”

När även Peder Fredricson och All In drog på sig fyra fel stod det klart att Sverige inte skulle kunna hota topplagen.

Sverige slutade på tolv fel men efter att bommarna trillat även för andra lag gav det till slut ändå en tredjeplacering efter andraplacerade Belgien.

– På ett sätt är vi nöjda, men både jag, Henrik och Peder hade otur och hade fyra fel. Det är klart man hade velat vinna, alla är tävlingsmänniskor, säger Evelina Tovek.

Irland tog hem titeln, och därmed tog de också hand om OS-biljetten som delades ut. Sverige är sedan tidigare kvalade till OS och red utan den pressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.