Medaljvittring efter Fredricsons upphämtning

Publicerad

Det började inte bra för Sveriges del med två ryttare med två rivningar var. Men sedan räddade Fredrik Jönsson, fyra fel, och Peder Fredricson, felfri, upp det. Nu är Sverige med i matchen igen. Individuellt är Fredricson just nu trea.

Sveriges första ryttare i Nationshoppningen, Henrik von Eckermann, gick ut som nummer 13.

Han och rutinerade Mary Lou fick inte till det helt. Stoet räckte inte till över vattengraven, ett hinder som var ett problem för ekipaget på EM förra året, och fick ett tramp i vattengraven vilket innebär fyra fel.  Det blev sedan långt fram till nästa hinder och de rev därför bakbommen på oxern. Åtta fel totalt.

– Det började bra, hästen hoppade suveränt i dag. Så hade jag problem med vattnet, lite halvskamligt att man ska behöva göra det igen efter förra året, jag har tränat på det och hon har gjort det bra ändå blir det ett problem. Det är inte så roligt, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

– Hon går inte sista galoppsprånget till vattnet, då fryser hon lite grann. De sista två galoppsprången när jag säger till ”nu ska vi gå” lyssnar hon inte riktigt på mig, ser vattnet och fryser lite grann. Det blir att hon hoppar uppåt och inte framåt.

För Sverige blev det inte den sköna start laget drömt om. Nu är det stor press på resterande lagryttare.

Såg säkert ut

Malin Baryard Johnsson och Indiana såg otroligt stabila ut när de tog sig an banan. Med bara tre hinder kvar var ekipaget fortfarande felfria. Då kom nedslagen. De rev både in- och utsprång i kombinationen och fick med sig åtta fel plus ett tidsfel.  Med totalt nio fel ser det inte särskilt ljust ut för Sveriges del just nu.

– Allt är perfekt förutom två hinder och de två hindren faller. Det är inte bra nog helt enkelt. Två nedslag, det får vi inte ha här inne, inte på ett VM, det duger inte, säger Malin Baryard Johnsson till SVT Sport.

– Jag kan inte ge någon förklaring till varför det händer förutom att det är svårt. Hade jag gjort det igen hade jag ridit precis likadant. Det blir svårt för hästarna, det visuella, det är svårt för hästarna att se. Det är högt, det är brett, det är slutet på banan och det är 30 grader varmt.

Baryard Johnsson poängterar dock att hästen kändes fantastisk inne på banan.

– Jag har en så otroligt bra känsla i dag, hon är med mig hela vägen och är så fokuserad. Jag tycker inte vi är värda det där riktigt., säger hon.

– Vi har fått några nedslag för mycket, men det är flera rundor kvar att göra. Det gäller att hålla ihop det nu. Jag tycker inte vi gjort några stora misstag men det har varit dyra fel som har kommit, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Cold Play och Jönsson, som mästerskapsdebuter, såg ut som säkerheten själva. Oxern efter vattengraven förstörde dock den helt perfekta rundan, men fyra fel är ett bra resultat för Sverige i det här läget.

– Det var en väldigt tuff, svår bana. Det har varit väldigt mycket fel. Han har inte hoppat så långt och så pass svårt på slutet men jag hade en bra känsla. Jag fick ett nedslag på mitten, det hade jag inte tänkt på. Men det var väl okej, säger Jönsson till SVT Sport.

– Mycket vill ha mer, men man vet hur fort det kan gå åt andra håll. Nu hoppas vi att Peder kan vara med och göra något bra här så vi kan vara med i lagdiskussionerna.

Lagankaret Peder Fredricson fortsätter att leverera så där stabilt som han gjort under hela året. Felfritt och inom tiden med Christian K – och plötsligt ser det betydligt ljusare ut för Sveriges del.

– Han kändes väldigt bra redan på framhoppningen. Jag hade en rätt tydlig plan hur jag ville rida. Han stod emot lite mer än vad jag räknat med på tvåan och trean men han kämpade på fantastiskt bra hela vägen, säger Fredricson till SVT Sport.

”Ska kämpa ändå in i mål”

Fredricson drog nytta av sin starttid för att klara den sista kombinationen, som har varit utslagsgivande.

– Jag hade lite nytta av att vara på slutet, för jag såg några ryttare som klarade det bra. De fem galoppsprången som är väldigt långa, att man inte överrider utan litar på hästens kvalité och låter hästen kliva av i tid, säger han.

Fredricson är trea individuellt, men poängterar att han enbart fokuserar morgondagens lagtävling.

– Jag tycker alla hästar har hoppat jättebra. Jag tycker vi ska se positivt på morgondagen och ha målen högt ställda.  Vi ska kämpa ända in i mål.

Är du så cool som du verkar?

– Nej, men man har inte så mycket val. Det är lite pirrigt att gå så här en hel dag, särskilt när man är sista ryttare och vet att det står och faller lite med min prestation. Men det är inte så mycket mer man kan göra än att ta sig samman och göra det så bra man kan.

Se hela första halvan i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer