Foto: Bildbyrån

Upprop mot trakasserier inom ridsporten

Publicerad

Nästa sport som går samman i ett upprop för att få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp är ridsporten, med namnet #visparkarbakut. – Det är väldigt unga tjejer som utnyttjats, säger Caroline Crafoord, en av initiativtagarna till Sveriges Radio.

Flera tusen idrottskvinnor har skrivit på uppropet #timeout för att stoppa inom idrotten. I en facebookgrupp med nästan 8000 medlemmar har de senaste dagarna kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten.

”'Mycket värre än vi kunde tro”

Crafoord och Mika Thalén har dragit igång uppropet #visparkarbakut.

– När vi lyfte på stenen har vi blivit chockade, det är mycket värre än vad vi någonsin kunde tro, säger Mika Thalén.

– Den röda tråden är att det ofta är tjejer som är i en beroendeställning till någon tävlingsryttare, hästägare, travkusk eller någon som har makt över om de får fortsätta rida, säger Caroline Crafoord.

Tre krav

I uppropet ställs tre krav på förändring inom hästsportvärlden.

1. Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

 2. Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

3. Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. De som vågar höja rösten ska inte straffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer