• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jens och Peder Fredricson. Foto: Haide Westring

Världsettan Fredricson vann Jönköpings Grand Prix

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson vann Jönköping Grand Prix och snuvade storebror Jens på segern. Båda bröderna var felfria i omhoppningen men Peder drygt två sekunder snabbare.

– Jag ger inte bort någonting till honom. Jag gillar honom väldigt mycket men när det är tävling så är det tävling, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Peder Fredricson har haft en strålande tävlingshelg i Jönköping med flertalet segrar och topplaceringar. 49-åringen avslutade sin första tävling på svenskmark som världsetta med att vinna helgens största klass, Jönköping Grand Prix.

– Det känns jättebra. Det har varit fantastiskt kul att tävla hemma och träffa alla igen, säger Fredricson.

Fem ekipage tog sig vidare till omhoppning i GP-klassen däribland Jens Fredricson och Markan Cosmopolit som för två veckor sedan slog till med en tredjeplats i världscupen i Oslo.

Jens Fredricson gick ut med startnummer tre i omhoppningen och slog till med en felfri ritt, dubbelnollan innebar ledning med två ekipage kvar. Erica Swartz och Madonna red också felfritt men var 48 hundradelar långsammare än Jens Fredricson. Så enbart ett ekipage kunde stoppa Jens från en seger – världsettan Peder Fredricson och Christian K som var sist ut.

Supertid av världsettan

Fredricson satte direkt upp tempot och visade tydligt att inga hundradelar skulle ges bort. Peder och den 14-åriga valacken gjorde en tydlig segersatsning och dubbelnollan var ett faktum. Segermarginalen var tillslut drygt två sekunder. Jens Fredricson slutade tvåa och Erica Swartz trea.

– Jag är stolt över min bror, han kommer hem här och visar vad världssporten är och det är fantastiskt för oss att försöka haka på det. Jag vann en andraplats, jag får hem och träna på att rida fortare. Jag red så fort jag kan, inom ramen för vad vi klarar av, och var ändå drygt två sekunder efter, säger tvåan Jens Fredricson till SVT Sport.

Peder Fredricson gladdes åt segern och hyllade samtidigt sin bror.

– Om han är stolt över mig så är jag stolt över honom också. Det var absolut inte givet att jag skulle vinna idag, han har jättebra form och jättebra hästar.

Under lördagen gick bröderna Fredricson också en kamp om segern i delfinalen, 1:50-hinder,  i ATG Riders League. Lillebror Peder var starkast den gången också, knep segern före Emma Emanuelsson och Jens Fredricson trea.

Peder Fredricson vann även Jönköping GP för två år sedan med Hansson WL. Närmast för världsettan och totalsegraren i Global Champions Tour väntar nu världscuptävlingarna i Verona nästa helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.