Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

”Vore fånigt att inte prata om guld”

Publicerad

KRÖNIKA · “För varje bom som ligger kvar kommer en rivning allt närmare.”
Det är en hemsk mening.
Hemsk, men sann, och alldeles snart ska det svenska hopplandslaget stirra den där meningen i vitögat.

AnnaMaria Fredholm

Reporter

För det är ju så att det svenska hopplandslaget kommer till EM i Rotterdam som guldfavoriter.

Sedan Peder Fredricson vann OS-silver 2016 har det burit brant uppför; lagsilver på EM i Göteborg 2017 och individuellt guld för Fredricsson, lagsilver på VM i Tryon 2018, Fredricsons tredjeplats i Världscupfinalen 2019, dubbla segrar i Nations Cup alldeles nyss, framgångarna i Global Champions Tour och så prestigesegern i Aachen, där Sverige inte vunnit sedan 1929.

Det här gänget är i Nederländerna för medalj och det vore fånigt att inte prata om guld. Allt ser ju så bra ut; vägen dit, gruppen, som har en strålande kemi, förbundskaptenen som leder laget på ett nytt sätt och så hästarna såklart; All In, Mary Lou, Coldplay och Indiana.

Frågan är om Sverige någonsin varit bättre?

Det är väl det som skräms. Att de är så jäkla bra. Jag kan nämligen vara lite skrockfull. Jag, och många andra med mig såklart, vet att Sverige med Malin Baryard-Jonsson, Fredrik Jönsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson kan besegra det schweiziska laget med världsettan Steve Guerdat, att de kan sätta Tyskland med eminenta Daniel Deusser på plats, rida snabbare än italienarna.

Men så var det ju den där sabla rivningen som närmar sig. Det är ju idrott vi pratar om. Vem som är bäst har aldrig varit det allena avgörande. Inte heller vem som borde vinna. I slutändan måste turen finnas där, marginalerna och millimetrarna.

Å andra sidan kan man ju också konstatera att om turen, det enda vi inte kan styra typ, är det som oroar mig mest – då har Sverige extremt goda chanser.

Och vill en verkligen jobba på sitt magiska tänkande då kan en se det som så att när Sverige förlorade omhoppningen om guldet mot USA i VM förra sommaren, då stärkte de sina aktier att plocka hem det nästa gång.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.