Louise Jakobsson Etzner. Foto: Bildbyrån

Zernard redo för medaljjakt i paradressyren

Publicerad

Louise Etzner Jakobssons VM var plötsligt över när hästen Zernard insjuknade i fång.
Hon vet fortfarande inte varför.
Däremot vet hon att hästen är fullt återställd och i dag börjar fajten om EM-guldet.
– Vi blir bara bättre och bättre, säger hon.

Etzner Jakobsson tog både silver och brons i paradressyren i Göteborgs-EM för två år sedan. Det gjorde henne till affischnamn för en sport som innan dess inte fått speciellt mycket publicitet eller uppmärksamhet.

Tanken var att hon skulle följa upp med ännu en medalj i VM i Tryon för snart ett år sedan – och då som enda svenska ekipage på plats. Men efter femteplatsen i det individuella programmet ströks Zenard från det fria och transporterades hem.

Kom som en chock

– När vi kom hem fick han vila, skritta länge och vi gjorde flera röntgenundersökningar. Efter cirka fem veckor tog vi ett antal blodprover och kollade om det fanns några bakomliggande orsaker till att han blivit sjuk, men det fanns det inte.

– Vi vet ännu inte vad det var som utlöste att han fick fång. Han har alltid varit kärnfrisk så det kom som en chock för mig. Det förstod jag när jag tävlade i Danmark och vann samtliga tre klasser.

– Jag tappade några ton. Då förstod jag hur mycket jag gått och burit på. Jag mådde så dåligt av att han hade ont.

TT: Några teorier om varför Zernard blev sjuk?

– Ingen aning, möjligen någon ört eller något annat som gjorde att han fick en förgiftning.

Vunnit allt i år

Etzner Jakobsson tävlar i grad 4. Målet i Rotterdam är förstås medalj – och allra helst av valören hon saknar.

– Det är fullt möjligt och realistisk att ta den. Holländskan (Sanne Voets) som vann i VM slog jag i Göteborg, men hon rider på hemmaplan och jag tror att det blir tufft. Jag ska försöka göra mitt bästa.

– Vi har vunnit allt vi startat i år och blir bättre och bättre, säger Louise Etzner Jakobsson som ser Zernard som partner även i Paralympics i Tokyo nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer