RF:s ordförande vill bryta ”maskulinitetsnormen”

Uppdaterad
Publicerad
Den senaste veckans uppmärksammanden om sexuella trakasserier i samhället under #Metoo-kampanjen har nått idrotten. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef Peter Reinebo är överens om att det är bra att det kommer till ytan.

– Det verkar vara toppen på ett isberg. Kanske mycket mer än vad var och en av oss förstår. Det gäller att hantera allting som man får reda på nu och framåt klokt och bestämt, säger Peter Reinebo till SVT Sport.

Inom Sveriges Olympiska Kommitté har man erfarenhet och anser sig vara väl förberedda för att hantera sexuella trakasserier. Ett exempel är mellan en tränare och aktiv inom Topp och talang-programmet.

– Det var just att agera snabbt, lyssna på båda sidor att skilja personerna åt. I det här fallet gick det till en polisanmäkan. Den som var offer är också väldigt viktigt att stödja. Det blir lätt fokus på förövaren, fortsätter han.

RF-ordföranden: ”Inte sopa det under mattan”

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet välkomnar vittnesmål om sexuella trakasserier inom idrotten och är inte främmande för att få till en förändring i den kultur som på vissa håll råder.

– Om det finns en gammaldags maskulinitetsnorm då måste man göra någonting åt det. Har man hittat det måste man dra upp det och hantera det och inte sopa det under mattan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer