Foto: TT Nyhetsbyrån

RF-ordförandens kritik mot kommunerna: ”Rullar ut taggtråd”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tog emot beskedet om att idrottsrörelsen lovas en miljard kronor i coronastöd med glädje.

– Det är klart att det är ett positivt besked. Jag konstaterar att det är som en påskpresent, säger Eriksson till SVT Sport.

Men samtidigt är han kritisk till hur vissa kommuner stänger ute barn från träningsmöjligheter.

– Jag vill att vi håller ögonen på hur framförallt barn och ungdom kommer i kläm under en period då vi inte får träna eller tävla som vi vill. När det gäller träning är det ett stort problem att vissa kommuner inte lyssnar, utan de bara stänger ner och nästintill rullar ut taggtråd runt anläggningar.

– Där måste de vara mer lyhörda för folkhälsan är även rörelse, inte bara en fråga om att bekämpa covid.

Idrottsrörelsen har tidigare fått 1,835 miljarder kronor fördelat på två tillfällen i coronastöd. Nu kommer alltså ytterligare en miljard kronor som Riksidrottsförbundet ska fördela.

–  Det bär långt eftersom vi uppfattar att det gäller första halvåret. Men tittar vi på helåret, om det fortsätter utför, så kommer vi behöva komma tillbaka. Men det är ett bra beslut som kommit, säger Eriksson.

Hur hjälper detta idrottsrörelsen?

– På två sätt. Det ena är att klara kompensationen av de revor som uppstått ekonomiskt och därkommer vi fortsätta på samma sätt som 2020. Men vi får också möjlighet att, något som jag brinner för, att genomföra tankegångar kring en återstart. Det går ju inte hur länge som helst att bara kompensera för historiken, vi måste ju titta framåt också. Det blir lite nytt med det här.

”Djävulen ligger i detaljerna”

Samtidigt som coronastödet på en miljard kronor presenterades, gav Amanda Lind besked om ett förslag på ett evenemangsstöd som ska vara värt 3 miljarder kronor. Det ska gå till arrangörerna som inte kan genomföra olika evenemang mellan juli och december 2021.

Förslaget innebär att staten står för delar av den ekonomiska risken och det är ett brett stöd som ska gå till många typer av arrangörer i olika delar av samhället, men kan även komma idrottsrörelsen till gagn.

Förslaget bereds nu i regeringskansliet och detaljerna är ännu inte klara.

– Djävulen ligger i detaljerna och jag har ännu inte fått detaljerna men jag tror att det kommer bli ett bra komplement till det vanliga idrottsstödet, som i och för sig haft vissa inslag av att stötta vissa evenemang. Men huruvida det får stor, halvstor eller mindre betydelse då måste vi få se hur förslaget med nya regler ser ut och det vet vi inte ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.