Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: SVT/BILDBYRÅNVisa alla (3)
Visa alla (3)

Svensk idrotts önskan: Mer än en miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad
1260 miljoner kronor, det är vad svensk idrott säger sig behöva i ekonomiskt stöd för kvartal 3, på grund av coronakrisen. Och nu ska Riksidrottsförbundet begära mer pengar av politikerna.
– Jag har hyggliga förhoppningar, eftersom civilsamhället och idrotten kan göra en väldig massa saker och hjälpa till, säger Björn Eriksson som är ordförande i RF.

Bara drygt två månader efter att svensk idrott tilldelats ett stöd på 500 miljoner kronor för kvartal 2, är det nu dags för nästa runda. Idrotten har själv definierat sitt stödbehov i en enkät till Riksidrottsförbundet. Summan är 1260 miljoner kronor, fördelat på 60 miljoner till idrottsförbund, 540 miljoner till den elitidrott som har tappat all sin publik, samt 660 miljoner till det som definieras som breddidrott.

– Vi har ungefär samma behov som i förra vändan, och då blev beslutet 500 miljoner, så jag har svårt att tänka mig att vi ska begära mindre nu, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till SVT Sport.

Exakt hur mycket RF kommer att äska är inte klart än, men en framställan kommer snarast att lämnas till regeringen, med förhoppning om ett snabbspår till beslut. Eftersom det handlar om pengar för kvartal 3 måste beslutet vara taget före 1 juli.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen måste besluta i juni

Frågetecken kring framtiden

Det finns också frågetecken kring det framtida stödbehovet. Vad händer när den svenska idrotten gör en försiktig omstart i sommar? När kan publiken återvända? När kan ungdomsturneringar börja spelas igen? Det enda säkra är att RF fortsatt vill värna om basen i svensk idrott när eventuella nya stödpengar ska fördelas.

– Majoriteten är de små föreningarna, de som är kittet i den svenska idrottsrörelsen. Det är dem vi måste värna, och sedan måste vi göra en del när det gäller eliten också, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer