Foto: SVT

Islandshästar ratas av RF – och kan stoppas från VM

Uppdaterad
Publicerad

Islandshäst-förbundet är hemlöst. Det vill in i Riksidrottsförbundet, som säger stopp eftersom släktskapet med Ridsportförbundet är uppenbart.

– Det är oerhört betydelsefullt att vara med i RF, säger Ulrika Backan som sitter i styrelsen i Islandshästförbundet, till SVT Sport.

RF hänvisar Islandshäst-förbundet till att bli en kommitté i Ridsportförbundet, men det gillar inte det internationella Islandshäst-förbundet FEIF, som vill se fristående förbund – eller åtminstone förbund som har självständiga samarbetsavtal med ett huvudförbund, som i Norge. Om Islandshäst-förbundet blir en del av Ridsportförbundet, kan FEIF stänga dörren till sommarens VM i Berlin.

– Då kan inte vi bedriva vår sport på en högre nivå, konstaterar Ulrika Backan.

– Jag är villig att ställa upp med resurser från RF för att ställa upp i samtal med Ridsportförbundet, säger Björn Eriksson som är ordförande i RF.

Stolta anor

Islandshästarna har stolta anor som renrasiga sedan 900-talet, så traditionen av särart är stark. Fem gångarter, som tölt, är unikt så inga andra hästar kan tävla på samma villkor i samma tävlingar som islandshästarna. De vill in i RF för att kunna satsa, samtidigt som RF anser att det går att satsa ändå.

– Det handlar egentligen om att minska administrationen. Systematisera administrationen och se till att varje sport kan leva, säger Björn Eriksson.

– Det blir svårare för oss att utveckla vår sport när vi inte har tillgång till det som så stora delar av idrotts-Sverige faktiskt har, säger Ulrika Backan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.