Pojkar gynnas genom bidragssystemet till barn. Foto: Bildbyrån

Pojkar gynnas mer av statligt stöd: ”Idrotten ojämställd på alla nivåer”

Uppdaterad
Publicerad

Pojkar gynnas genom bidragssystemet till barn och ungas idrottande. Det visar den årliga rapporten Centrum för idrottsforskning (Cif) som i år har haft jämställdhet i fokus.

– Vår slutsats är att idrotten är ojämställd på alla nivåer, säger utredaren Johan R Norberg till Dagens Nyheter.

I Riksidrottsförbundets 71 förbund har bara 16 en jämställd representation i styrelser och på förtroendeposter, enligt Cifs utredning.

Men ojämlikheterna syns även när det gäller fördelningen av statliga pengar. Idrottens Lokala aktivitetsstöd (Lok), som 2016 uppgick till 586 miljoner kronor, baseras på antalet deltagare och antalet träningstillfällen.

Enligt rapporten lämnar flickor i högre grad än pojkar den organiserade idrotten i tonåren. De slutar inte idrotta men den traditionella tävlingsidrotten byts i stället ut mot andra former av fysisk aktivitet, inte sällan på kommersiella gym.

På det sättet gynnas pojkars idrottande, i och med att de får fortsatt Lok-stöd, medan flickor får högre kostnader för sitt idrottande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.