Ökad öppenhet kring idrott och mental ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa var länge något som det talades tyst om inom elitidrotten, men sedan mottagningen för elitidrott startade för fem år sen har 330 elitidrottare sökt hjälp.

– Jag tror att vi måste normalisera det här, att alla kan ha kan ha perioder i livet när man mår dåligt, säger Göran Kenttä som är ansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet.

Elitidrott är till sin natur en balansgång mellan ansträngning och överansträngning, både fysiskt och mentalt. Ingen vet om äldre tiders idrottare mådde bättre eller sämre, för det finns ingen forskning. Därför vet heller ingen om 330 hjälpsökande personer på fem år är lite eller mycket idag. Däremot ser man en acceleration, att en idrottare som ser att kompisen sökt stöd gör likadant själv. Det nya är också attityden, att idrottare vågar söka hjälp och till och med tala ut om vad de går igenom.

– Ska vi upp den allra högsta nivån så blir det ju extraordinära personligheter och extraordinära prestationer man letar efter, men jag tror också att det finns en möjlighet att få en större mångfald och mer inkluderande på många sätt och vis, och göra det mer hållbart och hälsosamt också , säger Göran Kenttä till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet