Anja Mittag i damallsvenska Rosengård. Arkivbild. Foto: BILDBYRÅN

Pengabrist stoppar hjärtundersökningar för idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Trots Riksidrottsförbundets rekommendationer om att alla elitidrottare ska genomgå en så kallad hjärtscreening för att undvika plötsliga dödsfall, så genomförs de inte alltid. Sveriges Radios Kaliber har undersökt hur det ser ut i tre av de största sporterna, fotboll, friidrott och gymnastik.

Efter flera tragiska dödsfall 2005 började Riksidrottsförbundet, RF, att ta fram det som sedan blev rekommendationer för undersökningar av elitidrottares hjärtan, så kallad ”screening”, där läkare går igenom många delar för att avgöra om det finns problem.

Och det kostar pengar. En screening för en idrottare kan kosta från några hundra kronor upp till ett par tusen kronor.

RF:s riktlinjer riktar sig till elitidrottare från 16 upp till 35 år men de 71 specialidrottsförbunden som existerar har ingen gemensam linje för vad som räknas som elitidrottare.

– Vi anser att det är en fråga för våra specialidrottsförbund, säger RF:s Peter Mattsson till Kaliber. 

Osäkerheten kring vad som egentligen menas med elitidrottare gör att variationen är stor inom idrotten vad gäller hur många screenings som verkligen utförs.

Elitettan är inte elit

Inom fotbollen har Svenska Fotbollsförbundet infört ett krav att göra screening på elitnivå. Gränsen har dragits vid de spelare som spelar i en liga som har så kallad elitlicens.  

Elitlicensen gäller i dag för Allsvenskan, Superettan och i Damallsvenskan, men inte i damernas näst högsta serie Elitettan. Trots att namnet på serien antyder att det visst handlar om elitspelare.

Olle Davidsson är ordförande för Kvarnsvedens IK, som i år spelat i Elitettan efter att förra säsongen åkt ur Damallsvenskan. När de spelar i Elitettan, så gör de inte screening. 

Det är inte någon skillnad i ansträngningsnivån mellan Elitettan och Damallsvenskan, menar Olle Davidsson som är ordförande för Kvarnsvedens IK.

– Nej, det ser helt lika ut. Skillnaden nu är att vi kanske är lite yngre i Elitettan, säger Olle Davidsson.

Det handlar istället om pengar. Utan krav så blir det ingen screening för att det kostar pengar.

– Nej, vi har inte kunnat göra det av ekonomiska skäl helt enkelt, säger Olle Davidsson.

Kvarnsveden i Elitettan – här krävs ingen hjärtscreening Foto: Bildbyrån

Norrby bryter mot licensregler

Av de lag i de tre serier där kravet finns görs screeningen som den ska enligt Kalibers undersökning.

Med ett undantag. Norrby IF i Superettan, som menar att de inte har resurser.

– Det handlar väl om ekonomi skulle jag säga, det är en stor grej. Vi har inte de resurserna som krävs för att ha läkare man kanske behöver ha på den här nivån, säger David Kryssman, sportchef för Norrby IF.

Men Norrby lär behöva skaka fram pengarna och börja utföra screening om de vill vara kvar i Superettan.

– Den här uppgiften är ny för mig och det är givetvis någonting som vi kommer att följa upp. Utan att gå in på en enskild förening så är det som jag har sagt tidigare, att uppfyller man inte att ”A-kriterium” så är påföljden att man inte beviljas licens, säger Rickard Jonsson, ordförande för licensnämnden på Svenska Fotbollsförbundet till radioprogrammet.

I ett mejl på måndagen till Kalibers reporter skriver Norrbys David  Kryssman:

– Jag har missuppfattat kravet om obligatoriskt läkarundersökning. Det arbetet är nu påbörjat med start i veckan. Samtliga spelare kommer läkarundersökas innan året är slut.

Friidrotten rekommenderar men kräver inte

Inom friidrotten ställs inga krav från friidrottsförbundets sida trots RF:s rekommendationer.  De rekommenderar däremot att det görs.

Men av de 12 största föreningarna som Kaliber pratat med är det bara några som utför screening på samtliga elitaktiva. Hela fem föreningar säger att de inte utför screening alls och anger resursbrist. De uppger att det endast görs på idrottare som blir aktuella för att medverka på ett internationellt mästerskap, för det är just så förbundet själva definierar elit.

Inom gymnastiken görs inte någon screening inom idrotten alls, uppger gymnastikförbundets medicinska koordinator Åsa Ekdahl för Kaliber. Däremot ska de börja göra det.

Ekdahl hävdar att det tidigare inte ansetts som nödvändigt, men efter att ha undersökt hjärtfrekvenserna hos sina idrottare så kommer de att börja införa hjärtkontroller i framtiden. Men det är bara de landslagsuttagna, cirka 200 gymnaster, som kommer att screenas.

Det här är en screening

I en ”screening” så går läkare igenom sjukhistoria, gör en fysikalisk undersökning och tar vilo-EKG. I vissa fall kan det finnas anledning att göra ett ultraljud för att vidare undersöka hjärtat.

Källa: Kaliber

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.