Björn Eriksson under 2019 Foto: Bildbyrån

RF:s ordförande om att färre unga idrottar: ”Jag ser allvarligt på det”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har belyst problematiken med att föreningsidrotten lockar allt färre unga. Endast två av tre är nu aktiva.

Tydligast är det i utsatta områden. Detta oroar också Riksidrottsförbundets ordförande.

– Det är klart jag ser allvarligt på det. För oss har det tagit ett tag att komma ut ur startboxarna, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

En undersökning som SVT Nyheter har gjort visar hur föreningsidrottandet ser ut i våra utsatta bostadsområden (57 st). I dessa områden ligger idrottandet generellt sett på en lägre nivå än riksgenomsnittet, 43 procent jämfört med 64.

Sverigesämst är Södertäljeförorten Hovsjö på 25,2 procent.

Polisen delar in Sveriges utsatt områden i tre kategorier. Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

”Inte bidragssystemet det är fel på”

Att unga är allt mer inaktiva just här oroar även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det är klart jag ser allvarligt på det. Det är själva arbetssättet som är avgörande. För oss har det tagit ett tag att komma ut ur startboxarna, säger Eriksson till SVT Sport.

Undersökningen är baserad på barn och ungdomar mellan 7 och 20 år. Det statliga idrottsstödet har ökat varje år sedan 2015. Att dessa pengar skulle kunna omfördelas anser inte Björn Eriksson vara en lösning på problemet.

– Det är inte bidragssystemen det är fel på. Fördelningsproblematiken finns inte. Det är att göra det enkelt för sig. Det här kommer ta ett tag. Jag har försökt lyfta fram det här till politiker. Vissa lyssnar, andra inte. Vi måste göra tillskott på dessa områden och ha tålamod. Kanske starta ”Prova på” och försöka nå skolgårdar, menar Eriksson.

Problematiken med den svenska föreningsmodellen

Johan R Norberg, forskare på Centrum för idrottsforskning, menar att den svenska föreningsmodellen har en utmaning. Detta uttalande får nu medhåll från Björn Eriksson.

– Hela svenska idrottsrörelsen bygger på civila krafter. Här ser vi att vi når resultat när vi inte är för svenska. Det vill säga pratar om medlemskap och engagemang. Det har varit en enorm förändring av det svenska samhället de senaste åren. För oss har det tagit ett tag att komma ut ur startboxarna, menar Eriksson.

För att råda bot på problematiken har Eriksson och Riksidrottsförbundet tillsatt ”strategi 2025”. En vision om hur föreningslivet ska rekrytera och få fram nya ledare.

– Ledaraktiviteten i de utsatta områdena är låg och då blir också resultatet dåligt. Eldsjälarna kommer inifrån civilsamhället. Vi måste få in en ny anda till områdena så det blir nya eldsjälar. Detta kan man inte befalla. Men vi kan bistå med resurser så det finns förutsättningar, avslutar Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.