Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

SVT Sport avslöjar: Karl-Erik Nilsson kandiderar till RF-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson lämnar sin post som ordförande i Svenska Fotbollförbundet nästa år.

Nu kan SVT Sport avslöja att Nilsson kommer att kandidera till ordförandeposten i Riksidrottsförbundet.

– Det som var avgörande var stödet jag fått, framför allt de senaste månaderna, säger han till SVT Sport.

Efter elva år som ordförande i Svenska Fotbollförbundet lämnar Karl-Erik Nilsson, 65, posten i mars nästa år.

Några månader senare slutar Björn Eriksson som ordförande i Riksidrottsförbundet, RF och den senaste tiden har det ryktats om att Nilsson är aktuell som ny RF-ordförande. Nu kan SVT Sport avslöja att det stämmer.

– Jag har landat i att jag ska kandidera till ordförande i Riksidrottsförbundet, efter att ha funderat ganska länge och haft kontakt med en hel del specialidrottsförbund som bett mig att fundera, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Stödet från förbunden var avgörande

Nilsson fattade beslutet efter att ha pratat med sin familj. Men det som fällde avgörandet var stödet han fått från flera av specialidrottsförbunden.

– Jag har naturligtvis samtalat med min hustru och mina fyra barn som alla tror att det bara är bra att jag har något vettigt att sysselsätta mig med. Men det som var avgörande var stödet jag fått, framför allt de senaste månaderna. När jag sa att jag skulle överväga det här så har ordföranden i ett antal förbund hört av sig.

I maj 2021 hotade Svenska Fotbollförbundet, SvFF, att lämna Riksidrottsförbundet efter att ett förslag om bidragstak röstats igenom. SvFF bedömde att bidragstaket skulle innebära upp till 30 miljoner kronor i minskade intäkter.

”Lagt de frågorna bakom oss”

Men att få bort bidragstaket är inte något som Nilsson kommer att lägga vikt vid om han blir ny ordförande i RF.

– Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, säger Nilsson och tillägger:

–  I rollen som RF-ordförande ska man lyssna på alla förbund och göra det som bäst passar alla. Ambitionen måste vara att alla vill vara med i RF och att det ska finnas något för alla.

Den 31/12 är sista dagen att föreslå kandidater till ordförande och styrelseledamot i Riksidrottsförbundet. Valberedningen presenterar sedan sina förslag en dryg månad innan Riksidrottsmötet som äger rum i slutet av maj 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.