Foto: Roddförbundet

EM-guld i rodd till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2015 blev det silver, och vid VM förra året blev det silver. Men vid årets EM-tävlingar i tjeckiska Racice blev det äntligen guld för roddaren Emma Fredh.

– Det är klart att det är skönt. Det var mitt mål, så det är härligt, säger hon till SVT Sport.

27-åringen som tävlar i singelsculler, lättvikt, gjorde under söndagen sin första stora tävling för säsongen på VM i Tjeckien. Hon fick inte den bästa av starter men ökade successivt tempot och tog sig allt längre fram under det 2 000 meter långa loppet.

– Jag var beredd på att en del skulle chansa och gå hårt i början. Det gällde att sitta cool i båten och bara jobba på. Jag kände mig stark hela tiden, så det var en skön känsla att man nådde den högsta hastigheten av alla över banan, säger Emma Fredh.

”Jätteroligt att kunna fullfölja målet”

Fredh passerade till slut alla motståndare och vann med drygt en och en halv sekund före irländska tvåan Denise Walsh. Trea blev schweiziskan Patricia Merz.

– Det är jätteroligt att kunna fullfölja sitt mål. Det är en bra bekräftelse för att man gör bra saker. Det är inte min bästa prestation någonsin, men den visar att jag har en bra grundkapacitet och vad jag måste jobba på inför VM.

”Hoppas slåss om VM-medaljerna”

Svenskan kommer härnäst att vara med i två världscuptävlingar innan hon inleder förberedelserna för VM i Sarasota, Florida mellan 24 september och 1 oktober. Hon får sålunda ytterligare en chans att byta ut ett silver mot ett guld.

– Jag hoppas vara med och slåss om medaljerna. Det är målet och jag har en plan för att det ska bli så bra som möjligt. Jag kommer förhoppningsvis vara bättre än jag någonsin varit när jag åker till Florida, säger Fredh.

Anna Malvina Svennung, Sveriges enda OS-roddare i Rio de Janeiro förra året, har tagit ett sabbatsår och deltar inte i EM.

SE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.