”Jag vill att roller derby ska erövra världen”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tio år sedan fanns det inte en enda roller derby-spelare i Sverige. Idag är sporten den största tävlingsidrotten inom Skridskoförbundet. Malmölaget Crime City Roller är dessutom ett av världens bästa lag.

En fullkontaktsport på rullskridsko, en hybrid mellan rugby, ishockey och det taktiska med schack. Två lag på en bana och det gäller att varva motståndarna för att ta poäng. En simpel förklaring av sporten roller derby som på bara tio år vuxit till en idrott att räkna med.

– Det fanns ett behov bland människor för den här sporten. Den är inte lik någonting annat. Det går snabbt, det är inte som fotboll där man får vänta på ett mål hur länge som helst, säger Malena Chronholm.

Mer elitidrott mindre show

I sportens vagga handlade det mesta om spex och showbusiness. Idag är idrotten mer elitidrott än skoj. Crime City Rollers A-lag har som första svenska lag kvalificerat sig till Championship, ett VM för klubblag.

– Det är ju liksom Superbowl. Det är ju det största, säger Sussi Askler.

Flyttade för sporten

Hon flyttade till Malmö från Köpenhamn endast för att kunna spela derby på en högre nivå. Även Chronholm har bytt land och stad för roller derbyn.

– Jag vill att roller derby ska erövra världen. Jag tycker den är revolutionerande. Människor har förändrat både psyke och kroppar. Trots att de aldrig tidigare har utövat en idrott. Det tycker jag är jävligt coolt, säger hon.

Roller derby i Sverige

För tio år sedan startade Sveriges första Roller derbyförening ”Stockholm Roller derby”.

2011 anslöt sig sporten till Skridskoförbundet. Då fanns två registrerade föreningar. Idag finns det trettio. Från Luleå i norr till Malmö i söder.

Roller derby är den största tävlingsidrotten inom Skridskoförbundet med ca 900 licensierade utövare. Att jämföra med den betydligt äldre sporten short track med 100 licensierade åkare.

Championships korar världens bästa klubblag i Roller derby. Mästerskapet avgörs i år i Philadelphia (USA) mellan den 3-5 november. Kvalet till turneringen har spelats tidigare i år. Den ena deltävlingen hölls då i Malmö.

FAKTA: Så funkar Roller derby

Två lag på en oval bana. I varje lag finns en jammer (poängplockare) med en stjärna på hjälmen. De andra spelarna är blockers (försvarare), deras uppgift är att stoppa motståndarlagets jammer. Jammern tar poäng när den passerar motståndarnas blockers för andra gången.

Den som först paserar motståndarens blocker blir leadjammer, det betyder att den har makten att avbryta jammet (ett jam kan liknas vid ett set).

Ett jam är max två minuter men avbryts ofta tidigare av leadjammern om det förhindrar motståndarlaget att ta poäng.

En match spelas 2x30 minuter.

En mängd olika domare ser till att spelet går rätt till. Man får t.ex. inte tacklas i ryggen.

Vid ett regelbrott blir spelaren utvisad i 30 sekunder.

Varje spelare måste godkännas på både ett skicklighetstest i skejt samt i reglerna innan den får börja tävla i idrotten, detta för att reglerna är många och skaderisken hög om inte spelet går till på rätt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.