Mina Dadashzadeh stoppas från att åka till USA. Foto: Foto: Peter Troest / troest.nu

Malmölag kan tvingas ställa in USA-resa

Publicerad

Malmölaget Crime City Rollers konkurerar om titeln som världens bästa lag. Men efter Donald Trumps inreseförbud kommer laget kanske inte kunna ta sig till USA. En spelare stoppas av de nya reglerna. ”Det kommer att hämma sporten”, säger Mina Dadashzadeh till SVT.

Crime City Rollers är regerande svenska mästare i roller derby, Malmölaget har också klättrat på världsrankingen under de senaste åren och huserar nu på en trettonde plats. För att klättra ytterligare och möta de allra bästa i världen åker laget till turneringar i USA. I år skulle Crime City Rollers åka till Oregon i maj.

Spelare stoppas

Mina Dadashzadeh är en av lagets spelare, med dubbla medborgarskap i Sverige och Iran stoppas Dadashzadeh nu från att åka.

– Resten av laget kan åka, men inte jag. Mitt lag pratar om att man inte åker om en spelare inte kan komma med på grund av sin etnicitet, säger Mina Dadashzadeh till P4 Malmöhus.

Visum i tio år

Redan under förra året skärptes reglerna för personer med medborgarskap i Iran som ville resa till USA. Dadashzadeh fick då åka från Malmö till Stockholm för att söka visum på amerikanska ambassaden när de skulle till USA. Då beviljades Mina Dadashzadeh ett visum över tio år som alltså inte gäller längre.

Fler drabbade

Även i Göteborg roller derby som också planerat in en turnering i USA drabbas minst en spelare direkt av Donald Trumps nya regler.

Svenske NHL-proffset Mika Zibanejad drabbas också av inreseförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer