Foto: Roller Derby On Film

Svensk medaljchans på roller derby-VM

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången ska en världsmästare i roller derby koras. Konkurrensen är hårdare än någonsin och trots det har Sverige chans på medalj.

– Det är stenhårt mellan topp åtta, säger Josefin ”Lil' Slinky” Hellgren.

29 lag från hela världen samlas under en långhelg i Manchester i England för att göra upp om världsmästartiteln.

VM i roller derby arrangeras var tredje år och de två första titlarna har USA tagit hem. I år är det framförallt Australien som utmanar om guldet, men Sverige har också ett bra utgångsläge.

– Sverige är väldigt starka. Vi har ett klubblag (Malmös Crime City Rollers) som är rankat topp-tio i världen samtidigt som alla spelare tagit stora kliv, förklarar Josefin ”Lil' Slinky” Hellgren, jammer (poängplockare) i svenska landslaget, till SVT Sport.

Hellgren gör sitt andra VM och tror att konkurrensen hårdnat även bland de lägre rankade lagen.

Rankning avgör inledningsvis

Mästerskapet inleds på torsdag med matcher baserade på rankningpoäng.

– Då räcker det inte att man vinner matchen, varje poäng blir avgörande, säger Josefin Hellgren.

Sverige möter då Filippinerna och Västindien. Tävlingarna forsätter sedan med ett klassiskt utlsagssystem. De åtta bästa lagen har chans på världsmästartiteln, ytterligare åtta lag gör upp om platserna 9-16.

Det svenska laget inledde förberedelserna för ett och ett halvt år sedan. Under januari har laget, som består av spelare från klubbar i Malmö, Göteborg och Stockholm, tränat tillsammans varannan helg.

– Det är häftigt att spela med landslaget och så kul att spela med alla de bästa spelarna. Det blir spännande att se hur vi står oss internationellt och hur de andra lagen har utvecklats, säger Hellgren.

Här får du reda på mer:

Känner du att du inte riktigt har koll på roller derby? Läs mer om sporten här.

De här lagen tävlar i VM

Argentina, Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Kanada, Costa Rica, Tjeckien, Danmark, England, Frankrike, Finland, Tyskland, Grekland, Island, Iran, Irland, Italien, Japan, Sydkorea, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Filippinerna, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Sverige, Schweiz, USA, Wales, Västindien, Sydafrika och Indigenous (representanter från ursprungsfolk från olika delar av världen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.