Nya Zeelands rugbyliga ska bekämpa machokulturen. Foto: TT

Nya zeeländsk rugby ska bekämpa machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

Nya Zeelands rugbyliga lider av alkoholmissbruk, sexism och en känsla av rättighet bland spelarna enligt en ny studie till BBC. Och det är bara att nämna några få. Studien gick igenom 36 fall av misskötsel från de senaste fyra åren.

2016 beställde Nya Zeelands Rugby liga en respekt- och ansvarsgranskning efter ett gäng skandaler involverat spelare, som bland annat gett sig på en kvinna som var inhyrd att strippa på en lagfest.

Av de 36 fall som granskats är alkohol och droger en faktor i mer än hälften av fallen.

Efter publiceringen har över 100 rekommendationer medkommit om hur man ska förbättra förhållandena, och med sex specifika ändringar som kommer implementeras de kommande två åren.

De sex ändringarna gäller: inkluderande ledarskap, utveckla människor, vårda välbefinnande, jämställdhet, aktivt engagemang och att vara ansvarig och oberoende.

Kommer ta tid

– Att genomföra större kulturförändringar inom en organisation är komplex och kommer ta tid. Men NZRs (Nya Zeelands rugbyliga) styrelse är fullt besluten att inrätta ett långsiktigt handlingsprogram, säger ligans ordförande Brent Impey enligt BBC.

– Vi vill försäkra att rugby är spelar en positiv roll i vårt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.