Elena Nikitina blir av med sitt skeletonbrons och gör amerikanerna till mesta medaljörer i Sotji. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryska smällen: USA bäst i Sotji

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två ryska OS-medaljörer har blivit av med sina medaljer från Sotji 2014 och lämnar USA som mästerskapets mest framgångsrika nation.

– Vi är helt övertygade om våra idrottares oskuld och kommer stå upp för deras rättigheter, meddelar det ryska bobförbundet i ett uttalande enligt AP.

Det är fyra skeletonåkare som under onsdagen fick sitt straff efter att IOK fällt dem för dopning. Bland dem finns guldmedaljören på herrsidan Alexander Tretjakov och bronsmedaljören på damsidan Elena Nikitina som blir av med sina medaljer. De fyra får precis som de avstängda skidåkarna inte medverka i framtida OS.

Pyeongchang 2018

Ryssland som efter avslöjandet om den statssanktionerade dopningen under och inför mästerskapet nu blivit av med sex medaljer står nu på 27 medaljer. USA står kvar på sina 28. Det är ännu oklart om IOK kommer att fördela om medaljerna från skeletontävlingarna.

Detta har hänt: McLaren-rapporten

De ryska skeletonåkarna kommer att överklaga beslutet.

Den 5 december väntas ett beslut från IOK om Rysslands vara eller icke vara i OS i Pyeongchang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet