Foto: TT Nyhetsbyrå

Sjöström satsar på sprint

Uppdaterad
Publicerad

Ett fantastiskt OS är över. Sarah Sjöströms succétränare Carl Jenner tror att det kan bli en sprintsatsning framöver. Satsningen på 200 meter fritt – den är nedlagd.

Se bilder från Sjöströms lopp i Sportnytt i spelaren ovan

Efter det heroiska OS-silvret på 200 meter fritt lät Sarah Sjöström förstå att den satsningen nu är över.

I stället har hon en vilja att utveckla 50 meter fritt, avslutningsdistansen där det blev uttåg i semifinal på grund av soppatorsk.

– Jag kan tänka mig att det blir en sprintsatsning. 100 meter fjäril kommer fortfarande att vara hennes distans, hon är fjärilssimmerska, men 50 meter frisim är roligt. Men då måste man satsa på det och vi får sätta oss ned och titta på det, sade Jenner.

– Nästa steg är semester. Sedan ska vi sätta oss ned och utvärdera OS och hur planen ska bli längre fram. Först och främst för hösten, men sedan hela vägen fram till OS 2020. Men det känns verkligen långt borta just nu, sade han.

Han är mer än nöjd med OS-facit: ett guld, ett silver och ett brons.

– Vi kom hit och ville först och främst vinna 100 fjäril. Det har alltid varit målet. När 200 meter frisim började så var det en möjlighet och sedan blev det medalj på 100 frisim. Det var full utdelning. 50 meter frisim var alltid det som hängde i luften.

Oklar mästerskapsplan

TT: Var det ett misstag för 50 meter fritt att hon simmade alla tre lagkappsförsök?

– Nej, jag tycker inte det, 50 fritt var ganska lågprioriterat. Det är viktigt att vi kan få lag till final och vi såg i medleyn att vi inte räckte till. De två andra (femteplatser på 4x100 och 4x200 meter fritt) var bra för laget och för framtiden. Sarah ville det själv, det var inget vi tvingade henne till, sade Jenner.

De två närmaste mästerskapen är kortbane-VM i Kanada i december och långbane-VM i Budapest nästa sommar.

– Efter London tog vi det ganska lugnt hela hösten och jag tror det blir något liknande nu, för att samla kraft och landa. Jag vet inte hur hon tänker med kortbane-VM, men ett långbane-VM är alltid prioriterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer