Sjöströms succékväll – tre guld på 90 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tog kvällens tredje guld när de svenska damerna vann medleylagkappen över 4x50 meter. Mindre än två timmar tidigare hade hon tagit EM-guld på både 100 meter fjäril och 50 meter fritt.

– Äntligen har jag hundradelarna på min sida, säger Sarah Sjöström till SVT Sport efter guldet på 50 meter frisim.

Det var flera lopp som väntade för Sjöström under finaldagen av kortbane-EM i Danmark. Kvällen inleddes med en semifinal på 50 meter fritt, där hon vann sitt heat när tiden stannade på 23.39.

Sjöström vann före nederländskan, Ranomi Kromowidjojo, som kom in på tiden 23.53.

EM-guld på 100 meter fjäril

En halvtimme senare var det dags för kvällens första final, detta på favoritdistansen 100 meter fjäril. Sjöström fick en ganska trög start, men efter andra vändningen var det aldrig något snack. Hon gick ifrån och var till sist bara 39 hundradelar över världsrekordet. Hon vann EM-guldet på tiden 55.00.

Detta var Sjöströms näst snabbaste tid någonsin på distansen och hon vinner med nästan en sekund före fransyskan, Marie Wattel, som plockade silvret med tiden 55.97. Emelie Backmann från Danmark blev trea.

– Det är helt otroligt att hon kan komma ner på den tiden med tanke på hur många lopp hon har i kroppen, säger SVT Sports expert, Lars Frölander.

”Skönt att avsluta med pers”

Louise Hansson var den andra svenskan i samma final. Hon stod för ett fint lopp där hon satte ett nytt personligt rekord med tiden 56.56.

– Det kändes jättebra i hela loppet. Jag är nöjd, skönt att avsluta med ett pers, sade Louise Hansson till SVT Sport efter finalen på 100 meter fjäril.

Nytt guld på 50 fritt

Sjöström var inte dock inte klar där. Drygt halvtimman senare slog hon till med guld på 50 meter frisim. Med en ynka hundradels marginal till nederländska tvåan Ranomi Kromowidjojo.

– Jag trodde att hon hade mig där, men äntligen satte jag målgången, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Även i lagkappsfinalen blev det guld. Hanna Rosvall, Louise Hansson, Sjöström och Michelle Coleman slog till med svenskt rekord och guld på 4x50 meter medley.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.