Sävehof svenska mästare igen

Uppdaterad
Publicerad

Sävehof är svenska mästare för sjunde året i rad, efter att ha besegrat Skuru med 33-30 i finalen.

”Det är så grymt! Skuru är riktiga krigare, det känns fantastiskt nu”, säger Sävehofs målvakt Johanna Bundsen.

Sävehof fortsätter att dominera svensk handboll. Under söndagen bärgade klubben sitt sjunde raka SM-guld – och nionde guldet på tio år – efter seger över Skuru i finalen.

– Jag känner en extrem stolthet. Vi vann visst i år igen, säger guldtränaren Henrik Signell till SVT Sport kort efter slutsignal.

Lagets storstjärna Ida Odén, som nu avslutar sin karriär, bjöd på glädjetårar i SVT:s intervju. Desto gladare var lagkamraten Johanna Bundsen.

– Det är helt fantastiskt, det är grymt! Skuru är riktiga krigare, de kämpar på hela matchen så vi visste att vi behövde hålla i det här i 60 minuter. Men nu känns det helt fantastiskt, säger Sävehofsmålvakten.

Jenny Alm bakom segern

6 721 åskådare hade letat sig till Scaninavium för att se SM-finalen mellan Sävehof och Skuru. Senaste gången Skuru vann SM-guld var 2005 – en klar kontrast i jämförelse med motståndarna som spelade sin tionde raka SM-final och jagade sitt sjunde raka guld.

Och det var också Sävehof som inledde bäst. Hemmalaget kopplade ett järngrepp om matchen direkt och gick till halvtidsvila i ledning med 19-14 – efter sju mål av en storspelande Jenny Alm.

– Skuru har spelat alldeles för svagt mot Jenny Alm som man måste vara mycket tuffare mot. Hon har dominerat hela anfallspelet helt. Inte bara med sina sju mål utan också med sina assist, konstaterade SVT Sports expert Magnus Grahn i pausen.

Jämn kamp till slutet

Vid ställningen 29-22 till Sävehof trodde nog de flesta att matchen var klar, men Skuru skulle bjuda upp till rejäl kamp. De hämtade upp till 29-25, och i samband med det åkte också Sävehofs Elin Enhörning på en utvisning. Kort därefter satte Carin Strömberg 29-26 för Skuru, och med en och en halv minut kvar av matchen var ställningen plötsligt 31-29. Men Sävehof lyckades hålla igen och vann alltså med 33-30.

– Det är klart att man är jättebesviken, ingen vill ju förlora en final. Men jag är jättestolt över hur vi genomförde andra halvlek, säger Strömberg efteråt.

SVT:s expert Magnus Grahn är inte heller sen att berömma Skuru.

– All heder åt Skuru, vilken andra halvlek de gör. Problemet är att man har en del djupa dalar som kostar alldeles för mycket. Sävehof är extremt duktiga på att utnyttja de misstag som Skuru gör, och har två underbara profiler i Ida Odén och Jenny Alm. De var helt avgörande för Sävehofs del, säger han.

Ikväll kommer laget fira med folket i Allum i Partille vid sextiden.

Fakta: Guldlaget

Sävehofs mästarlag:

Johanna Bundsen, 23 år, målvakt.

Filippa Idéhn, 24, målvakt.

Elin Enhörning, 25, mittsexa.

Johanna Forsberg, 19, mittsexa.

Sofia Tegstedt, 24, mittsexa.

Joanna Lindvall Haggren, 20, högerkant.

Jenny Wikensten, 26, högerkant.

Edijana Dafe, 24, vänsterkant.

Louise Sand, 22, vänsterkant.

Ida Odén, 28, högernia.

Elin Karlsson, 26, mittnia.

Linnea Pettersson, 19, mittnia.

Jenny Alm, 26, vänsternia.

Julia Eriksson, 20, vänsternia.

Tilda Olsson, 19, vänsternia.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.