Anton Dahlberg och Fredrik Bergström inledde OS-seglingarna starkt. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i täten efter första OS-delseglingen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sex svenska besättningar är i gång med OS-seglingen.

Först ut på onsdagen tog svenska guldhoppet i 470-klassen, duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, ledningen direkt.

Svenska duon leder efter den första delseglingen för 470-klassen som hålls utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo. De intog genast täten men fick inledningsvis en hård kamp mot Australien. Sedan drog Anton Dahlberg och Fredrik Bergström ifrån, men fick jobba för att komma framåt. Med molnigt väder, måttlig sydvästlig vind och vågor på mellan en till två meter bjuder vattnet på visst motstånd.

Sverige ligger därmed på första plats, men flera omgångar kvarstår för herrarnas 470- klass som gör en andra omgång under onsdagseftermiddagen. Totalt görs tio race i grundomgången för 470 innan finalen avgörs onsdagen den 4 augusti.

Tokyo 2020

Sexa vid OS 2016

470-duon på herrsidan. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, har haft ett framgångsrikt år hittills – senast ett VM-guld i 470-klassen i segling i mars månad följt av EM-bronset i portugisiska Vilamoura i maj. Utöver VM-guldet har duon tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio 2016 hamnade de på sjätteplats.

I och med att 470 och Nacra 17 gjorde entré i OS under onsdagen är nu samtliga svenska besättningar inne i tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet