Foto: BILDBYRÅN

Max Salminen vann VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Max Salminen är världsmästare.

Svensken vann VM-guld med en poängs marginal när finnjolleklassen avgjordes i Ungern i dag.

– Jag blev lite osäker där vid målgången, säger Salminen till SVT Sport.

Salminen hade guldläge inför söndagens avgörande medajlrace.

– Max behövde vara inom två platser av toppkonkurrenterna och han behövde sluta bättre än nia i racet, säger Salminens tränare Dayne Sharp.

Och så blev det.

Svensken slutade åtta i den avslutande medaljseglingen och det räckte till att säkra segern en poäng framför fransmannen Jonathan Lobert – som var sexa i medaljracet.

– Det känns helt toppen. Jag har fått till en riktigt bra vecka här, och att kunna runda av det här med ett bra race i dag känns helt super, säger Salminen och fortsätter:

– Det borde inte ha varit så tajt. Det var inom kontroll men sen blev jag lite osäker där vid målgången. Det var rejält tajt där på målrakan. Efteråt var det mest lättnad efter att ha haft segern i händerna här halva veckan.

Britten Ed Wright föll bort under sista dagen och nederländaren Nicholas Heiner kunde i stället sno åt sig bronsmedaljen.

VM-guldet är Salminens största bedrift sedan han vann OS-guld i par med Fredrik Lööf vid London-OS 2012.

– Det här rankar jag otroligt högt. Det är ändå jag som sitter själv i båten. Det här drar jämt med ett OS-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.