Josefin Olsson tog OS-silver. Foto: Bildbyrån

Josefin Olsson tar OS-silver i laser radial

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Olsson plockar Sveriges fjärde medalj på OS.

Svenskan tar hem silvret i seglingsklassen laser radial.

– Jag kan knappt fatta det, säger hon till Sportbladet.

Efter en trög medaljskörd har Sverige växlat upp. Ytterligare en medalj har bärgats. Josefin Olsson, 31, imponerade i seglingens laser radial och landade en förstaplats i den avslutande tävlingen – en placering som gör att hon tar hem silvret.

– Jag kan knappt fatta att det har hänt. Jag har verkligen varit i en bubbla hela veckan och försökt fokusera på uppgiften, säger hon insvept i den blågula flaggan efteråt, säger Olsson till Sportbladet.

Tokyo 2020

– När jag gick i mål var det bara en lättnad. Jag har haft mycket nerver och press på mig själv. Det var bara så skönt att att knyta ihop säcken.

I seglingen ska man ta så få poäng som möjligt och tävlingen består av totalt elva etapper. Olsson inledde seglingen knackigt och låg på 34:e plats (!) efter första etappen. Hon växte sedan successivt in i mästerskapet och bjöd på stabila insatser. Inför sista seglingen låg hon på tredjeplats.

”Höll på att få hjärtslag”

Vid avgörandet höll sig Finland, Grekland och Belgien längst fram. 31-åringen hakade dock på och efter rundningen av tredje märket intog hon tätplats. Det höll fram till slutet och silvret därmed i Olssons famn.

– Jag höll att få hjärtslag där ett tag, det var otroligt spännande, säger tränaren Magnus Grävare till Discovery+.

– Lite bragd får man säga att det är. Hon var inte ens nära den första dagen och sedan hela tiden uppåt efter det och håller hela tiden nerverna i styr.

Tre poäng från guld

Guldet togs av Anne-Marie Rindom, från Danmark, på 71 poäng. Svenskan var alltså tre poäng ifrån en förstaplats. Silvret är Sveriges fjärde medalj under detta mästerskap.

Detta är Olssons tredje OS. Hon landade en sjätteplats senast det begav sig i Rio de Janeiro 2016.

Josefin Olsson

Ålder: 31 år.

Moderklubb: Oxelösund SS.

Meriter: OS: Silver 2021, sexa 2016, 18:e 2012. VM: silver 2014, sexa 2019 och 2020. EM: silver 2016. VM-guld i E-jolle 2008.

Källa: Svenska Seglarförbundet, enligt TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet