Salminen: ”Hade varit orättvist att klämma in ett OS”

Uppdaterad
Publicerad

Max Salminen, 31, hade laddat i fyra år för OS i Tokyo, som kommer att bli sista gången som finnjolle finns med på OS-programmet.

Det bidrar till att Salminen ser positivt på att spelen skjuts upp.

– Man kan vända det till det positiva och säga att jag vunnit ytterligare ett år i finnjolle, säger Salminen till SVT Sport.

Efter OS i Tokyo kommer finnjolle att plockas bort från programmet. Nu får Salminen ett extraår i boten och rent sportsligt kommer den stora utmaningen först efter OS.

– Det blir ju svårt för alla som ska byta klass efter OS, att nu hinna med det på bara tre år. Men det är en oro jag får ta efter OS, säger Salminen och skrattar.

Corona och idrott

”Många av konkurrenterna som sitter bakom lås och bom”

Det rådande världsläget, där coronaviruset lamslagit en hel värld, har bidragit till att OS skjutits upp från 2020 till 2021.

– Det är en konstig känsla. Vi har ju varit inne i slutspurten på den här fyraåriga uppbyggnaden. Nu ska man försöka landa på någon slags marschfart igen.

Salminen har ett OS-guld i starbåt från London, 2012. Nu tävlar han i finnjolle och tanken var att Salminen skulle befinna sig på läger i Spanien, men istället blir han kvar hemma i Sverige och bedriver mycket av sin träning i gymmet.

– Det är många av konkurrenterna som sitter bakom lås och bom, i princip hemma i sina hus. Här i Sverige fortgår saker normalt. Det för med sig en orättvisa, om vi skulle klämt in ett OS i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet