Jesper Stålheim tog hem för-OS. Foto: Bildbyrån

Inställd finalsegling – då vann Stålheim för-OS

Uppdaterad
Publicerad

Fem båtar inom sju poäng skulle slåss om medaljerna i Laser Standard.
Då blev finalseglingarna inställda på grund av vädret – och ledaren Jesper Stålheim blev vinnare i för-OS i japanska Enoshima.
”Det är hans största seger nånsin” säger förbundskapten Magnus Grävare till SVT Sport.

Anledningen var för svaga vindar. Arrangören sköt upp starten några gånger men tvingades till slut ge upp.

– Han hade inget emot avblåst-flaggan, säger förbundskapten Magnus Grävare till SVT Sport. Hans insats var fantastisk, en så gedigen serie och hans dipp i går var mindre än konkurrenternas.

Jesper Stålheim själv var minst lika nöjd.

– Otroligt kul och skönt att hålla ihop det en hel regatta. Det har varit mycket olika saker som har fungerat bra under veckan. Framför allt hittade jag väldigt rätt på banan, samtidigt som jag gick snabbt, säger Stålheim till SVT Sport.

31-åringen är tacksam för alla som hjälpt till under tävlingarna och berättar att det varit väldigt varmt.

– Det är påfrestande förhållanden här så all hjälp man kan få är guld, säger han.

Samma öde med svaga vindar drabbade även 470-klassen – vilket också betydde svensk medalj. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström knep silvret. Men de hade kunnat vinna i medaljracet som blev inställt. Då tävlar endast de tio bästa båtarna och man får dubbla poäng.

– De var lite besvikna att de inte fick köra. Först i mål mot Australien hade vunnit regattan så det hade varit spännande, säger Grävare.

Behärskar klimatet

Att göra bra resultat på för-OS betyder mycket. Man visar att man behärskar klimatet (hettan i Japan), man sätter sig i respekt hos konkurrenterna och får en bra dos självförtroende.

– Vi har fem klasser där vi är riktigt bra och där kan vi sikta på medalj på OS, säger förbundskaptenen.

– Detta ger en bra självförtroende-boost inför nästa år såklart, säger Stålheim.

Några klasser avgjordes med medaljrace på onsdagen. Men det vara bara svensk deltagande i 49er där Fritiof Hedström/Otto Hamel försvarade de svenska färgerna – och slutade nia.

För andra medaljhopp, som Max Salminen i Finnjolle och Josefin Olsson i Laser Radial, gick det sämre i för-OS, en 12:e respektive 23:e plats.

– Ett litet bakslag, de har fått en liten tankeställare, säger Grävare. Men till OS kommer de ha ett annat upplägg med andra förberedelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer