Svenskarna som utmanar om världens äldsta trofé

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds det 35:e slaget om America's Cup på Bermuda. Det svenska teamet Artemis är en av utmanarna till den åtråvärda titeln.

– Känslan av att flyga två meter över vattnet i 45-50 knop är något helt sanslöst. Det närmsta jag kan tänka mig är att hoppa på Lisebergs värsta berg- och dalbana, fast åka den två varv och dubbelt så fort, säger Andreas Alexandersson, en av lagets tre svenskar.

Med sig har han tidigare OS-kanotisten Anders Gustavsson och Kalle Torlén som seglade 49:er i OS i Beijing 2008. Senast det begav sig, 2013, vann amerikanska Team Oracle i efter en sensationell vändning i finalen San Fransisco.

Fem team gör upp om att få möta de regerande mästarna i en final om fyra veckor. Artemis har vunnit två av de nio deltävlingarna inför avgörandet. Den första vinsten kom just på Bermuda.

Så avgörs America's Cup

Den 26 maj börjar utmanarseglingarna, alla fem utmanarna och titelförsvarande USA är med i utmanarserien.

Samtliga sex team kör en dubbelserie matchracing. De fyra bästa går vidare till semifinal och final i först till fem segrar.

Vinnaren av utmanarfinalen möter USA i en match där den som är först till nio poäng får lyfta den 166 år gamla pokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.