Bailen valde Vitryssland: ”Min chans att spela internationellt”

2 objekt

Nick Bailen har den något udda kombinationen amerikan och vitryss i sitt pass. Nu är han i Växjö Lakers och har hittills gjort succé från sin backpositon. Framförallt har han stärkt upp smålänningarnas powerplay.

Nick Bailen anslöt till Växjö strax före jul, och har på tre matcher imponerat med sitt spel från sin backposition. Hans resa från uppväxten i USA till Växjö är minst sagt intressant.

Efter spel i collegeligan NCAA tog han steget över till Europa 2013 och spelade i finska Tappara, innan han säsongen efter tog steget över till vitryska Dynamo Minsk i KHL.  Där blev han också vitrysk medborgare, och är sedan dess en så kallad ”dubbelpassare” på hockeyspråk.

– Jag fick det erbjudandet nästan direkt när jag kom dit, och det har inneburit flera fördelar för både mig och det vitryska landslaget. Jag fick en möjlighet att spela på en bra internationell nivå, och landslaget behövde en back med mina kvaliteter, säger Bailen vars Vitryssland var en straffläggning ifrån att gå vidare från kvalet till OS 2018.

Flickvännen i Brynäs

Att han kom till Sverige och Växjö har flera orsaker. Bland annat två gamla lagkamrater från KHL och finska Liiga.

– Geoff Platt och jag var lagkamrater i Minsk och Olli Paalola spelade jag ihop med Finland, och när man söker ny klubb pratar man alltid med lite gamla kontakter, och både Geoff och Olli hade bara bra saker att säga om Växjö.  Jag är väldigt glad att jag är här, jag ville verkligen komma till ett lag som kan vinna en titel, och det har vi alla möjligheter till, säger Nick Bailen.

Att flickvännen Shelby Bram spelar i Brynäs var också en anledning till att det blev Sverige.

– Visst är det skönare att vara närmare henne, samtidigt är hon professionell hockeyspelare själv, och vet att man inte kan vara på samma ställe hela tiden som hockeyspelare, säger Nick Bailen.

Nick Bailen missade tisdagkvällens CHL-möte med Sparta Prag på grund av att pappersexercisen inte hunnit gå i lås, men ska vara klar för spel till returen i Prag den 17 januari.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.