Bröderna ska skapa norsk magi i LHC

Publicerad

SHL:s bästa och vassaste offensiv hittar vi i Linköping. Ledda av två norska bröder som skapat magi i landslaget och ska göra samma sak nu i LHC. ”Det gäller att jobba hårt för istiden, konkurrensen är stenhård”, säger Ken André Olimb, 27 år. ”Jobba hårt gör alla, det som skiljer spelaren åt är kvaliteten”, kontrar storebror Mathis, 30 år.

Nyligen hemkomma från ett lyckosamt OS-kval. Bröderna som för första gången spelar tillsammans på den här nivån. Ken André är just nu skadad som en konsekvens av det tuffa kvalet där Norge kvalificerade sig till OS 2018.

– Jag blir borta två, tre veckor förklarar Ken André som missar premiären.

Mathis är på is, ser oförskämt tränad ut och är tilltänkt som nyckeln, inte minst i powerplay för ett i övrigt extremt starkt och framtungt lag.

– Vi har ett spelsystem som passar vårt lag och de kvalitéer vi besitter. Det ska bli hur kul som helst att spela i SHL igen.

”Skulle aldrig skrivit på”

Han kommer ifrån en tung säsong där han misslyckades i KHL och Jokerit och där han avslutade med en ok insats med hans mått i NLA och Kloten.

– Jag sa till mig själv att jag aldrig skulle spela i KHL men sen fick jag ett bud jag inte kunde tacka nej till och då var man där.

Med facit i hand?

– Så skulle jag aldrig skrivit på. De långa resorna och allt i övrigt det innebär att spela i KHL – det var inget för mig.

Mathis är en etablerad stjärna i SHL. I Frölunda var han den givna spel-dosan. Idag ångrar han valet att inte vara kvar:

– De gick och vann hela skiten precis det året när jag lämnat. Typiskt, säger han och skrattar till.

”En bra dialog”

Det fanns också kontakt mellan honom och klubben inför årets säsong men Mathis kände inte att det var tillräckligt hett.

– Ja hade en bra dialog med Roger (Rönnberg) men de sa att jag skulle få en tillbakadragen roll. Inte spela powerplay.

Vad sa de i Linköping?

– De sa det jag ville höra för att skriva på.

Att Olimb inte ska spela Powerplay är som att säga till Sarah Sjöström att hon inte ska simma fjäril men ändå plaska på i vattnet. Helt enkelt onaturligt. Mathis som om man ska kritisera hans spel emellanåt är så mycket playmaker att han emellanåt glömmer att lämna ifrån sig pucken.

– Det där har jag hört genom åren. På läktarna kan jag ibland höra folk skrika, SKJUT. Eller PASSA. Men då håller jag i pucken 30 sekunder till och lägger en avgörande passning. Det är en skön känsla.

Drömrubriken

Nu ska han leverera passningar till sin yngre bror är tanken. De två har i landslaget dominerat och tanken är att allt ska stämma även i LHC.

– Det där är överdrivet, säger Ken Andre å tar brorsan i försvar. Visst håller han i pucken men det gör ju att andra får tid att hitta positioner. Han sätter aldrig någon i skiten.

Ken André kommer till SHL från tyska DEL där han öst in poäng.

– Fantastiskt rolig liga att spela i. Man får verkligen utveckla sin kreativitet.

Hur lyder en drömrubrik efter årets säsong för er två?

– Linköping vann SM-guld, säger Ken André.

Och att ni avgjorde kan väl bli under-rubriken?

– Skulle inte skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer