Foto: Bildbyrån

”Hjärnskakning påverkade Deveaux agerande”

Uppdaterad
Publicerad

Rögles Andre Deveaux blev avstängd nästan ett år efter överfallet mot Västerås Per Helmersson.

Djurgården Hockeys läkare Bengt Gustafsson, som medverkar i Debatt i kväll, är säker på att agerandet har

att göra med en hjärnskakning.

– Jag försvarar inte alls hans agerande men jag förstår varför det blir så tokigt som det blir. Det här är mycket tydligt en störd hjärnfunktion. Den har han förmodligen fått till följd av tidigare hjärnskakningar och den han fick två dagar innan i matchen mot Västerås, säger Bengt Gustafsson till SVT Sport.

– Det den störda hjärnfunktionen gör är att den förmodligen är centrat i hjärnan som sköter sunda förnuftet och hur man uppför sig, den fungerar inte och då blir det så här tyvärr.

SHL

Bengt Gustafsson tycker det är mycket hårt av Rögle att ge Andre Deveaux sparken.

– Det är skrämmande att han får sparken för det han gjort. Jag vill än en gång betona att jag inte försvarade det han gjort. Men att han får sparken, stängs av från sitt abete i 10,5 månader, när det egentligen är en fråga om en arbetsskada.

– Det han behöver är kvalitativ vård, att någon tar hand om honom och hjälper honom med ett arbetsbyte. Den här killen ska inte fortsätta spela hockey.

– Jag tycker hockey-Sverige ska skämmas när det blir på det här sättet. Det är sorgligt och jag hoppas vi lär oss nånting och kan förstå var vi är på väg.

”Kunde blivit ambassadör”

Vad hade du velat se för straff på Deveaux?

– Att Rögle tagit hand om honom eller Svenska Hockeyförbundet eller Hockeyligan gett honom bra vård och kanske anställt honom som en amabassadör som får åka runt och prata med andra spelare, exempelvis juniorer och tala om hur tokigt det kan bli när man inte får den vård man behöver för såna här skador och de omhändertagande man behöver och att man inte ser tillräckligt allvarligt på de här hjärnskakningarna man drabbas av.

Finns det några konkreta exempel på liknande handlingar som skett på grund av att man har en fått en hjärnskakning?

– Det var en målvakt i Luleå som på 80-talet åkte och jagade en domare med målvaktsklubban, och det var följden av upprepade hjärnskakningar som han fått, och det finns fler exempel från NHL.

– En normal människa gör inte så här.  Det är så tydligt att det är en störd hjärnfunktion.

”Hockeyn kommer dö”

Hur tror du klubbar och publik kommer att se på Deveaux både i och utanför Europa efter den här händelsen?

– Jag hoppas dom förstår att det är en störd hjärnfunktion som uppkommit av hjärnskakningar. Hoppas innerligt att de styrande också förstår detta, om dom inte gör det kan jag säga att svensk hockey tål inte hur mycket stryk som helst. Den kommer dö. Ingen kommer vilja spela börja spela hockey om inte de styrande begriper detta och vidtar lämpliga åtgärder för att rätta till problemet.

Så, vad kan svensk hockey göra?

– Hade jag svaret på den frågan hade jag gett dig den direkt. Det är så många som styr och ställer som skulle kunna hjälpas åt, säger Bengt Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet