Tusentals leksingar hyllade sina hjältar

Uppdaterad
Publicerad

Ett regnoväder stoppade inte firandet i Leksand. Ett par tusen supportrar slöt upp på arenatorget och skanderade taktfast ”krigare, krigare” till sina kämpar.

Det tog ett bra tag innan spelarna kom upp på scen. I stället var det Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg som fick sköta snacket.

– Jag ringde Christer Plars (ördförande Leksand) sent i natt för att säga att vi måste vara här, på arenatorget. Lilla torg kommer vara för litet.

Hon hade rätt, uppskattningsvis mellan två och tre tusen leksingar fyllde arenatorget utanför Tegera arena – trots gråa moln och regn. Deras korta mantra ”krigare” skanderades länge innan spelartruppen till slut presenterades en efter en.

Först upp på scen kom målvakten Henrik Haukeland och han fick det högsta jublet av alla spelare. Sist ut kom tränare Perra Johnsson och han fick de högsta jublet av allla.

– Vi fattar inte hur det hänt. Hur den här säsongen vände, sa mannen som avgjorde matchserien, Brook Montpetit.

Perra agerade livräddare

När Per-Erik ”Perra” Johnsson skulle intervjuas skreks det från publikhavet att en supporter fått hjärtstopp. ”Perra” hoppade direkt ner från scenen för att hjälpa till.

– Perra, du är brandman, du är krigare, du är livräddare. Och så förlorar du aldrig kval, sa konferenciern.

– Nej, när Modo får stolpskott och öppen kasse men inte klarar av att sätta pucken, då får det skylla sig själva, svarade Perra, med glimten i ögat.

– Det sitter i väggarna, de sitter i klubbmärket säger folk, det gör inte det. Däremot ska man visa en stolthet över det som står på bröstet, förklarade Perra segerreceptet.

Firandet fortsätter inne i hockeyhallen klockan 21.00 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.