”Det är mobbning på lite för tråkig nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Medtävlare och publik har protesterat mot kinesiske stjärnan Sun Yang som utreds för dopning. Men Simon Sjödin tycker att häxjakten har gått för långt.

– Jag står bakom nolltolerans mot dopning men Sun Yang har fått klartecken att tävla. Det är mobbning på lite tråkig nivå, säger Sjödin till SVT Sport.

Sun Yang utreds just nu för dopning och det misstänks att någon i hans team har förstört ett blodtest med en hammare i samband med en dopningskontroll. Trots det är han fri att tävla i väntan på dom i september, när han ska upp i idrottens domstol Cas.

– Jag står bakom nolltolerans mot dopning men Sun Yang tävlar på lika villkor som alla andra. Han har fått klartecken att tävla och vill man göra protester så är det mot Fina man ska göra dem. Sun Yang gör det han får, så det är mobbning på lite tråkig nivå faktiskt, säger Simon Sjödin till SVT Sport.

Han tycker att själva simningen hamnat i skymundan.

”Fina och Wada får ta på sig det här”

– Jag tycker hela situationen är jättebeklaglig och jag tror att simningen hamnar i dåligt väder. Vi ska fokusera på att det är en simmarfest men i ställes riktas fokus mot protester och dopning.

Till TT utvecklar Sjödin:

– Sun Yang är inte den enda som är dopad här, men de riktar mobbningen mot honom. I stället för att stå upp mot alla som är dopade och Fina, säger Sjödin.

Sun Yang har hittills tagit två VM-guld i Sydkorea. Efter prisceremonin, vid fotograferingen, protesterade både Mack Horton och Duncan Scott genom att inte kliva upp på pallen och fotas tillsammans med Sun Yang. Dessutom har publiken vid flera tillfällen buat ut kinesen.

Sjödin tycker att protesterna borde riktas mot internationella simförbundet Fina och antidopningsbyrån Wada.

– Fina och Wada skulle ha gjort klart den här soppan med sönderslagna flaskor för flera månader sedan. Så det är Fina och Wada som får ta på sig det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.