Sun Yang i rättssalen i dag. Foto: TT.

Dopningsmisstänkte simmaren Sun Yang utfrågad av Cas: ”Det är så löjligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inledde skiljedomstolen Cas den offentliga utfrågningen av den dopningsmisstänkte simmaren Sun Yang.
– Det är så löjligt, jag kunde inte lita på henne, sade Sun Yang om en av testpersonerna.

Den kinesiske simmaren, som tog två VM-guld i somras, kom till förhöret i Montreux, Schweiz, i mörk kostym, mörkblå slips och vit skjorta. Han hade hörlurar på sig för att få utfrågningen på engelska tolkad. Utfrågningen leddes av ordföranden Franco Frattini. Ett 30-tal personer var närvarande.

Det gällde ett dopningstest utfört i Sun Yangs hem i Kina den 4 september förra året. Kontrollanterna uppger att det lämnade dopningstestet slagits sönder med en hammare av en person i Sun Yangs team. Sun Yang ägnade all kraft åt att misskreditera testteamet, tre utsända var närvarande, som han inte kunde lita på.

Wada har överklagat det internationella simförbundets, Fina, friande dom.

Vid mästerskapet i Gwangju, Sydkorea, i somras vägrade flera simmare att dela pall med Sun Yang – i protest mot att han tilläts ställa upp.

ARKIV: Här är skandalscenerna vid Sun Yangs prisceremoni (23 jul 2019)

Förvirring i tolkningen

Han satt för sig själv i en egen bänk medan panelen och övriga åhörare var utspridda i salen. En stor del av förhöret kom att handla om legitimiteten i testningen.

– De talade aldrig om sin funktion och betedde sig oprofessionellt. Hon hade ett så märkligt beteende. Jag visste inte alls vad som var på gång. Det är så löjligt, jag kunde inte lita på henne. Hon började ta bilder och filma, sade Sun Yang om den ledande testpersonen. De andra uppfattades mer som följeslagare.

I utfrågningen undrade Cas-företrädaren:
– Du har gett ifrån dig 200 dopningsprov. Var du inte medveten om konsekvenserna av att neka ett prov?

Då ingrep Sun Yangs advokat Ian Meakin vid panelen:
– Här översattes de 200 dopningsproven till 200 milliliter blod. Översättningen måste göras korrekt, sade han, en av flera gånger det var förvirring kring vad som sades och hur det skulle översättas. Sun Yang ville vid flera tillfällen höra frågan igen – i ett långsammare tempo.

Sun Yang kände igen kontrollanten

– Den här dopningskontrollanten nämnde inget om några konsekvenser. Hon måste vara professionell och visa legitimation. Om en polis kommer till mitt hus och inte har legitimation med sig, hur skulle du då reagera? frågade sig Sun Yang.

Sun Yang medgav dock att han kände igen kontrollanten från liknande tester men att situationen inte kändes säker:

– Hon visade inte sin legitimation. Om hon gjort det hade inget av det här hänt. Jag kände igen henne på en gång. Men vid det ögonblicket visste jag inte vilken roll hon hade. Jag såg bara ordet Fina på i dokumentet, har inte så bra kunskaper i engelska, såg inte mitt namn överhuvudtaget. Jag såg inga giltiga dokument, sade Sun Yang och hävdar att flaskan inte förseglades på ett korrekt sätt utan kunde manipuleras.

Sun Yangs talesperson, advokaten Ian Meakin, underströk att Sun Yangs namn inte fanns på det dokument som visades fram för honom i samband med testningen. Det var hans enda inlägg i det första kommentarstillfället där han hade tio minuter till sitt förfogande.

– Mitt namn fanns inte med på dokumentet, bekräftade Sun Yang som berättade att han lämnat mer än 100 blodprov.

Wada stöder testpersonalens legitimitet

En talesperson för Wada sade att det inte behövs ett specifikt namn på de dokument som lämnas fram. Själva proceduren följer ett standardförfarande. 

– Det vore nästan omöjligt i vissa fall att kunna veta om namnen på de som ska testas, sade talespersonen och sade att de dokument som lämnats till Sun Yang överensstämmer med regelverket.

Antidopningsbyrån Wada kräver två till åtta års avstängning för simstjärnan.

Sun Yang kommer även att utfrågas klockan 20.00 i kväll.

Dom efter dagens tolv timmar långa förhandling väntas komma först nästa år.

ARKIV: Sun Yang får stöd i Kina (24 juli 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer