Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kylvästar, kylhalsband, extra fläktar – och fem-sex liter vatten per dag. Det ska hjälpa simsvenskarna på EM. Foto: TT/Bildbyrån.

EM-rådet: Drick sex liter vatten om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Kylvästar, kylhalsband, extra fläktar – och fem-sex liter vatten per dag.

Så ska Sarah Sjöström och de andra simsvenskarna klara supervärmen i EM i Rom – det första utomhusmästerskapet på 12 år.

– Det gäller att vara så bra förberedd som möjligt, säger landslagsläkaren Charlotte Wallin.

När simlandslaget tog mark i Rom i måndags visade termometern 37 grader.

På tisdagen var det lite svalare – ”bara” 32 grader – och på eftermiddagen ett värmeåskväder.

EM-veckan

Men prognoserna för de kommande dagarna talar om temperaturer på över 30 grader och mycket sol.

Simmarna är vana vid att tävla inomhus, men i Rom är det utomhus som gäller på Foro Italico i samma bassäng som användes i OS 1960.

Det är första gången ett stort mästerskap simmas utomhus sedan EM 2010 i Budapest.

– Jag har aldrig varit med om det, säger medaljhoppet på 100 meter fjäril, Louise Hansson, 25 år.

”Stora utmaningen”

Vad blir det viktigaste?

– Främst att dricka och hålla sig i skuggan. Det är väl nu dagarna innan man kan sitta ute några minuter, men närmaste dagarna gäller det att hålla sig i skuggan och försöker hålla vätskebalansen. Det är väl den stora utmaningen, säger Louise Hansson.

Det har ryktats om att arrangörerna ska spänna upp något provisoriskt tak, segelduk eller liknande, över bassängen men svenske presschefen Anna Hammar berättar att de hittills mötts av undvikande svar när de frågat.

Det svenska landslaget har dock förberett sig ordentligt, både med möten i frågan och extra utrustning, berättar landslagsläkaren Charlotte Wallin.

Simlandslaget har fått stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) och använder deras förberedelser inför OS i Tokyo.

– Även utrustningsmässigt har vi fått låna kylvästar, halsband som man fyller med kylelement, sedan har vi handdukar som man doppar i kallt vatten för en kylande effekt, berättar Wallin och demonstrerar en salivmätare kopplad till en app som används för att kontinuerligt hålla koll på simmarnas vätskenivåer.

”Fem-sex liter per dag”

Att fylla på med vätska och att hålla sig undan solen blir viktigt.

– För vanligt folk hemma i Sverige är det ett par liter vatten per dag som gäller och det ökar mångfalt när man är ute i värmen och bedriver fysisk aktivitet. Det kan vara ett behov som är upp till fem-sex liter per dag, men det är väldigt individuellt, säger Wallin och fortsätter:

– Vi har en bra återhämtningsyta på stadion med tak och stora fläktar, vi har haft med oss extrafläktar från Sverige, för att vi ska ha så bra miljö som möjligt.

– Det gäller så klart att begränsa tiden utomhus, det är det viktigaste, och planera sina lopp och sina dagar, att inte hänga i värmen i onödan.

Sarah Sjöström är dock inte orolig för värmen.

– För min del brukar det ge en positiv effekt. Jag har simmat väldigt bra när det har varit riktigt varmt. Det är värre ibland på inomhustävlingar när det är air condition, det är svårt att hålla värmen när man går upp och ner ur vattnet.

KLIPP: Victor Johansson om relationen till Nils van der Poel (6 aug 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Johansson har pratat med Nils van der Poel om träning. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet