Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Tråkigt att de aktiva dras in”

Uppdaterad
Publicerad

En stor konflikt har brutit ut i simvärlden, där flera stjärnor, däribland Sarah Sjöström och Michelle Coleman, riskerar avstängning om de ställer upp i en tävling i Turin i december.
– Det är väldigt tråkigt att de aktiva dras in i det politiska spelet, säger Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark till SVT Sport.

Den nya tävlingen Energy For Swim, håller på mellan den 20 och 21 december och har flera stjärnnamn bland startlistorna, däribland Sarah Sjöström Katinka Hosszu och britten Adam Peaty.

Organisationen International Swimming Leagues, ISL:s som är de som ligger bakom tävlingen, har som målsättning att bland annat öka prispengarna i simvärlden, men tävlingen är inte godkänd av det internationella simförbundet Fina. Sarah Sjöström har gått ut och till TT sagt att hon vid ett antal tillfällen under säsongen har blivit uppvaktad av representanter från Fina inför lopp. Något som Sveriges förbundskapten Ulrika Sandborg bekräftar.

– Det är tråkigt att de aktiva dras in i det politiska spelet, säger Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark till SVT Sport.

Kan stängas av

Om simmarna väljer att tävla i Turin kan det resultera i avstängning mellan ett och två år, något som förbunden i sådana fall beslutar om. Men Sverige har inte bestämt hur de ska hantera eventuella avstängningar än.

– Vi har haft ett möte med flera andra länder som är i samma situation som oss. Men som det ser ut i dagsläget väntar vi på Finas besked, säger Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark.

Sjöström har tidigt sagt att hon inte kommer att delta i VM i Kina mellan den 11 och 16 december. Däremot är Michelle Coleman, som också ska tävla i ISL, uttagningsbar.

– Hon har simmat under kvalgränsen så hon är aktuell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer