Pär Arvidsson vann OS-guld på 100 meter fjärilssim i Moskva 1980. Foto: Bildbyrån

Guldmedaljören från 1980: ”tekniken enastående”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström blev den tredje svensken att vinna OS-guld på 100 meter fjäril, och hyllas nu stort av mannen som gjorde det först: – Hennes teknik är helt enastående, säger Pär Arvidsson som vann OS-guld på 100 meter fjäril i Moskva 1980.

I Rio blev Sarah Sjöström bden tredje svensken att vinna OS-guld på 100 meter fjärilssim. Lars Frölander vann i Sydney år 2000 och Pär Arvidsson segrade i Moskva 1980. Den föredetta simstjärnan som nu bor i USA är upprymd och glad när SVT Sport når honom.

– Det var enormt imponerande tycker jag. Sarah har ju levt länge med en stor press på sig själv och från omvärlden. Det är helt fantastiskt att hon har klarat av att simma så här bra. Givetvis tänker man ju själv tillbaka på när man var med och simmade OS, och jag är är jätteglad och lycklig över att Sarah lyckades simma så här bra.

Gav loppet dig fina minnen ?

– Ja, absolut. Det är ju sådant som man aldrig glömmer bort, det sitter ju kvar hela livet, säger Pär Arvidsson.

Beskriv hur du upplever hennes prestation?

– Jag tycker det är helt fantastiskt. Hon simmade avslappnat och fint hela första 50 meterna och det kändes nästan som att hon hade loppet i sin hand efter 25 meter. Start, vändning och mål -  alla detaljer satte hon perfekt.

När hade du på känn att det kunde bli världsrekord?

– Det hade man på känn redan efter semifinalen tycker jag, där hon simmade så pass bra och bara var ett par tiondelar över världsrekordet. Efter vändningen vid 50 när hon hade bra undervatten kände man att hon hade chansen att simma väldigt fort. Jag tyckte att det var ett väl genomfört lopp, helt fantastiskt. Hon satte alla detaljer som hon skulle, de som inte riktigt stämde i semifinalen.

Arvidsson är väldigt imponerad av Sjöströms tekniska insats.

– Den tekniken hon har i fjärilssim är helt enastående, tycker jag. Man ser ju ingen annan simma så om man tittar på tv, säger Pär Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.